Numai 159.945 de masini noi au fost inmatriculate in luna iulie in Franta. Un numar mai mic cu 5,9% fata de iulie 2010, potrivit cifrelor Comite­tului constructorilor auto (CCFA), care a subliniat, totodata, ca la nivelul anual, piata a ramas stabila (+0,2%). Totusi, pentru a patra luna consecutiv scad vanzarile de autovehicule.

O tendinta care a aparut odata cu sfarsitul programului „Rabla” si care a alimentat vanzarile pana la 31 decembrie anul trecut. Oricum, se constata o incetinire a ritmului de scadere, tinand cont de faptul ca in iunie regresul a fost de 12,6%. „Iulie este o luna importanta pentru piata auto inainte de incetinirea traditionala din august. Prin urmare, performanta ra­mane mai degraba buna”, a comentat un purtator de cuvant al CCFA. „Orientarea vizeaza un recul de 8% pana la 10% pe ansamblul anului, pentru ca este imposibila reeditarea nivelului de la sfarsitul anului 2010”, a adaugat acesta.

„Piata traverseaza o perioada nefa­vorabila, cu un al doilea semestru care se anunta automat mai dificil”, a estimat, la randul sau, Philippe Barrier, analist la Societe Generale. O scadere de 11,8% a fost inregistrata inclusiv in sectorul utilitarelor usoare, efect al incetinirii activitatii economice pe perioada de vara. In schimb, inma­tricularile de camioane grele au continuat sa creasca, marcand in intervalul de referinta un progres de 34,6%. Concluzionand, analistii de specialitate au declarat ca, in cursul primelor sapte luni ale anului, piata auto franceza a demonstrat stabilitate comparativ cu perioada ianuarie-iulie 2010 (-0,2%). Pentru PSA, numarul masinilor noi vandute s-a redresat chiar cu 1,7% in procent anual. In schimb, de la inceputul anului bilantul a ramas nesatisfacator pentru grupul Renault, care afiseaza cu 12,2% mai putine inmatriculari decat in aceeasi perioada a anului anterior.