Declaratia ambasadorului SUA Mark Gitenstein “evaziunea fiscala din România este atat de larg raspândita, incat nivelul acesteia poate depasi valoarea bugetului de stat” arata, potrivit analistilor “o realitate anormala pentru o tara membra a UE si in care masurile antievazioniste si anticoruptie lipsesc aproape in totalitate”.


Potrivit presedintelui ROMALIMENTA, Sorin Minea, “inteligenta idée a Fondului Monetar International, in complicitate cu prostia de care a dat dovada Guvernul Boc de a urca TVA de la 19% la 24% a adancit, dubland practice evaziunea fiscala in Romania”. Acesta a aratat ca “cel putin in industria alimentara evaziunea fiscala a urcat la 10 miliarde de euro ceea ce demonstreaza ca masurile de control lipsesc aproape cu desavarsire si collateral, fenomenul evazionist conduce farad oar si poate la ingroparea producatorilor autohoni, iar pe termen lung este efectiv o mana cereasca pentru multinationalele prezente in Romania, care vor detine in curand suprematia”.

La randul sau presedintele GARANT, Romulus Dascalu a declarat ca “ in industria alcoolului official, evaziunea fiscala este de 750 de milioane de euro, dar in realitate ea are o valoare cu mult mai mare, numai ca, sunt convins ca acest aspect nu mai este de interes pentru autoritati din motive stiute doar de ele”. Potrivit celor doi, masura urgenta care se impune acum din partea autoritatilor statului este pe de o parte intensificarea controalelor, reducerea TVA, dar cu mult mai important arestarea evazionistilor si prezentarea lor opiniei publice.