Cred ca am uitat sa ne bucuram. Nu mai stim sa ne uitam si la partea luminoasa a lucrurilor, suntem vesnic incrancenati si cautatori de noduri in papura. Asa se intampla si cu National Arena, un edificiu impresionant, care nu aparea nici in visele romanilor acum 10 ani. Da, a durat prea mult constructia lui, da, s-a cheltuit mai mult decat era prevazut, da, am ratat inaugurarea en fanfare din cauza flitului pe care ni l-au dat Messi&comp. Dar, stadionul ramane, este acolo si va mai fi 100 de ani cel putin, punand Romania pe harta marilor evenimente sportive.

Pentru ca, in definitiv, in aceasta logica ar trebui judecata National Arena. Nu este un moft al cine-stie carui politician (desi va fi interesant de urmarit cine va confisca electoral construirea stadionului). Daca reusesti sa te detasezi de carcoteala damboviteana si faci un exercitiu de imaginatie ca si cum ai fi un strain, vei vedea ca, deodata, a aparut si Romania in clasa I a sport businessului. Sigur, nu ne putem compara cu o Africa de Sud sau o Noua Zeelanda, care au ridicat o duzina de stadioane intr-un cincinal pentru Cupele Mondiale la fotbal si rugby. Dar, suntem si noi pe lista, macar pentru evenimente singulare. Avem deja arondata finala Europa League de la anul si acesta poate fi doar un frumos inceput. A spune insa, cum multe voci se aud, ca de ce ne trebuia noua stadion cand n-are lumea bani de mancare si gigacalorie, dovedeste un primitivism greu de inteles in ziua de azi. Intotdeauna, peste tot in lume, vor fi si saraci, si muritori de foame, si napastuiti ai sortii. Statele Unite sunt cel mai clasic exemplu in care existenta unor astfel de categorii sociale nu a impiedicat progresul natiunii. Sa mai vorbim de Germania, Japonia sau, mai nou, de China? Sunt paliere separate ale vietii sociale ale unei tari. De saraci ar trebui poate sa se ocupe si comunitatea, precum in Occident, pe cand de infrastructura mare trebuie sa se ocupe statul exclusiv.

Inteleg si dezamagirea suporterilor ca nu-l vor vedea pe Messi. Dar poate ca vor veni la stadion ca in Anglia, doar pentru frumusetea spectacolului, fie el cu Peru sau vreo echipa de old boys. Sa consideram pentru o clipa ca vedeta este National Arena, iar vedeta Messi ar fi fost frumos s-o onoreze cu prezenta. N-a fost sa fie, dar vedeta noastra ramane, e prezenta la intalnirea cu romanii. Sa ne bucuram de ea!