Societatile de investitii financiare (SIF) au vandut in primele trei luni ale anului instrumente financiare din portofoliu de peste 33,24 milioane de lei, potrivit raportarilor transmise Bursei de Valori Bucuresti. In schimb, valoarea achizitiilor si a subscrierilor a fost de numai 19,21 milioane de lei.

Ultimele doua luni au adus cele mai multe modificari in portofoliul celor cinci societatii de investitii financiare. Numai in martie, vanzarile de titluri detinute de SIF-uri au insumat 18 mil. lei, dupa ce, in februarie, suma a fost de 15 mil. lei. Toto­data, in februarie 2010, cele cinci SIF-uri au cumparat actiuni in valoare de 8 mil. lei, iar in martie au mai subscris inca 3,5 mil. lei. Potrivit rapor­tarilor transmise Bursei de Valori Bucuresti, SIF Banat-Crisana (SIF1) a finalizat in luna martie subscrierea la majorarea de capital a com­pa­niei Calipso Oradea. SIF1 a subscris ultima transa de 1,42 milioane de actiuni Calipso pentru ca a varsat 3,55 mil. lei. In total, SIF Banat-Crisana a subscris 14,6 milioane de actiuni. Si tot in luna martie, SIF1 a raportat vanzarea unui pachet de 41,92 milioane de actiuni emise de Rom­pe­trol Rafinare Constanta pentru care va primi 3,14 mil. lei. Un alt vanzator al lunii martie a fost SIF Muntenia (SIF4) care la 10 martie a vandut un pachet de 30.600 de actiuni Erste Bank pentru care a primit 885.170 de euro (3,62 milioane de lei). Societatea de investitii financiare anun­ta­se si in luna februarie vanzarea unui pachet de 35.000 de titluri emise de banca austriaca. Pentru acest transfer, SIF Mun­te­nia a primit 969.685 de euro (5,11 mil. lei). La randul sau, Societatea de Investitii Finan­ciare Oltenia (SIF5) a raportat van­za­rea la mijlocul lunii martie a unui pachet de 100.000 de actiuni emise de BRD Groupe Société Générale pentru care a primit 1,51 mil.
lei. In luna martie, SIF Transilvania a lansat o oferta publica  de vanzare a 21,33% din capitalul companiei Scim SA Constan­ta pentru suma totala de 888.720 de lei.


Luna martie aduce maxime pentru BET-FI


Indicele sectorului financiar BET-Fi a atins in luna martie maximul anului in sedinta de marti, cand valoarea de in­chidere a ajuns la 32.250,78 puncte.

Astfel, cresterea raportata pentru indicele BET-FI este de 9,46% de la inceputul lunii martie. Valoarea cumulata a tranzactiilor cu cele cinci societati de investitii finan­ciare s-a apropiat de 700 de milioane de lei si aproape jumatate a fost raportata pen­tru schimburile cu actiunile SIF Oltenia. Tranzactii de peste 100 mil. lei a avut in luna martie si SIF Moldova. Cotatia maxi­ma pentru titlurile SIF Oltenia, de 1,82 lei, a fost atinsa in sedinta din 23 martie.

Si tot marti a ajuns la maximul anual si SIF Banat-Crisana, cu o cotatie intra-day de 1,62 de lei pe titlu. SIF Moldova si SIF Muntenia si-au atins maximele de la inceputul anului in sedinta din 19 martie, iar SIF Transilvania cu doua zile inainte.


Active in crestere


Activul net al celor cinci societati de investitii financiare a ajuns, in luna fe­brua­rie, la 7,71 mld. lei, in crestere cu 1,33% fata de valoarea pe care o avea la finele lunii anterioare. La sfarsitul lunii ianuarie, valoarea activului net al celor cinci societati de investitii financiare (SIF) era de 7,6 mld. lei. Cea mai mare apreciere la nivel de activ net a fost inregistrata de SIF Transilvania, al carei activ a crescut cu aproape 3% de la 1,64 miliarde de lei la 1,69 miliarde de lei. Pe pozitia secunda in topul aprecierilor s-a clasat SIF Oltenia, cu o crestere de 2,11% de la 1,68 miliarde de lei la 1,719 mld.lei.

Singura companie al carei activ a scazut in luna februarie a fost SIF Banat-Crisana. In cazul SIF1, valoarea activului net s-a diminuat de la 1,57 miliarde de lei la finele lunii ianuarie la 1,55 mld. lei la 28 februarie.