Investitiile straine directe (ISD) au totalizat in luna ianuarie 2012 doar 23 de milioane de euro, in scadere drastica fata de aceeasi luna din 2011, cand s-a inregistrat un flux de 376 milioane de euro, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei.

Participatiile la capital consolidate cu pierderea neta estimata au insumat 130 de milioane de euro, in timp ce creditele intra-grup au inregistrat o valoare negativa de 107 milioane de euro net.

Investitiile straine directe ale nerezidentilor in Romania au finantat deficitul contului curent din luna ianuarie 2012 in proportie de 62,2%.

In aceste conditii, investitiile straine directe atrase de Romania se inscriu si in acest an pe un trend descendent, dupa ce in 2011 s-a inregistrat un minim al ultimilor noua ani, cu un volum de 1,9 miliarde de euro.

Cel mai scazut flux de investitii straine a fost anul trecut in februarie, de 29 mil. de euro, in timp ce valoarea cea mai mare a fost inregistrata in luna mai, de 382 mil euro.

Relevanta ISD pentru fenomenele economice este mare. La nivel macroeconomic, investitiile straine directe au rolul de sustinere a cresterii economice atat direct, prin suplimentarea capitalului intern destinat achizitiei de active fixe cat si indirect, prin stimularea investitiilor autohtone. Prin efect de antrenare acestea contribuie si la dezvoltarea activitatilor in industrii. 

In afara de acestea, ISD reprezinta o sursa importanta de finantare a deficitului de cont curent fiind, totodata, si un factor important in evolutia nivelului de trai al populatiei.