Conducerea SRTv  va solicita, miercuri, deschiderea dialogului cu partenerii sociali, consultările urmând să vizeze "diminuarea consecinţelor concedierilor colective şi stabilirea echitabilă a criteriilor de selecţie" a personalului necesar funcţionării TVR în noua structură organizatorică, se arată într-un comunicat.

Astfel, conducerea executivă a Societăţii Române de Televiziune (SRTv) a stabilit, luni, primele acţiuni din calendarul de punere în aplicare a Programului de redresare economică a TVR.

Acesta a fost aprobat de Consiliul de Administraţie (CA) al Televiziunii Române în data de 28 august şi a stat la baza memorandumului adoptat în şedinţa Guvernului din data de 1 septembrie.

Conducerea SRTv va solicita, miercuri, deschiderea dialogului cu partenerii sociali. Consultările vor viza diminuarea consecinţelor concedierilor colective şi stabilirea echitabilă a criteriilor de selecţie a personalului necesar funcţionării SRTv în noua structură organizatorică, se spune în comunicat.

De asemenea, începând din 5 septembrie, conducerea executivă a Televiziunii Române va definitiva componenţa comisiilor de selecţie, care vor include specialişti din interiorul şi din afara TVR şi reprezentanţii sindicatelor, în vederea ocupării posturilor din noua organigramă, se mai spune în sursa citată.

SRTv îşi propune finalizarea acestui proces de evaluare şi analiză până la jumătatea lunii octombrie. Toate informaţiile necesare participării salariaţilor la procesul de selecţie vor fi puse la dispoziţia acestora, după finalizarea consultărilor cu partenerii sociali, se precizează în comunicatul TVR.

"Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al SRTv, asigură salariaţii că, pe parcursul procesului de restructurare, va fi respectată cu stricteţe legislaţia în vigoare şi vor fi puse pe primul plan calităţile profesionale ale angajaţilor. În spiritul transparenţei decizionale, acţiunile privind implementarea programului de restructurare vor fi comunicate neîntârziat şi cu maximă deschidere", se mai arată în acelaşi comunicat, potrivit Mediafax.

Guvernul a aprobat, în şedinţa din 1 septembrie, memorandumul referitor la eşalonarea pe şapte ani a datoriilor fiscale ale Societăţii Române de Televiziune.

Programul de redresare economică a TVR, elaborat de Claudiu Săftoiu, este redactat în acord cu rigorile dispoziţiilor Ordonanţei nr. 33/2012, emisă în contextul situaţiei financiare critice a SRTv, care, în lipsa unor măsuri urgente de redresare, s-ar afla în imposibilitatea de a funcţiona, afectând astfel accesul neîngrădit la informare al cetăţenilor români, prevăzut de Constituţia României.

Consiliul de Administraţie al TVR a adoptat, pe 29 august, Programul de redresare economică a televiziunii publice, care prevede şi modificarea organigramei Televiziunii Române şi reducerea personalului la 2.340, fapt care implică concedierea a aproape 980 de angajaţi, după cum a declarat la momentul respectiv, Claudiu Săftoiu.

Programul de redresare economică a întrunit, alături de cele 10 voturi de susţinere, două voturi împotrivă (Valentin Nicolau şi Sorin Burtea) şi o abţinere (Romina Gabriela Surugiu).