Consumul de aur se va reduce anul acesta in India, in contextul in care cumparatorii indieni isi reduc cheltuielile, in incercarea de a-si spori volumul de numerar pe fondul incetinirii ritmului de crestere a economiei mondiale, informeaza World Gold Council (WGC).


„Cererea va fi modesta, avand in vedere situatia din economie si moralul pietei”, a comentat Anji Mitra, expert al WGC pentru Orientul Mijlociu si India, intr-un interviu acordat agentiei Bloomberg. Oamenii prefera sa-si pastreze banii din cauza situatiei incerte. Si nu sunt prea optimisti in privinta evolutiei economice pe termen scurt”, a explicat el.

Consumatorii renunte sa mai cumpere tot felul de marfuri, de la masini la aur. In ianuarie – martie, Produsul Intern Brut al Indiei a afisa un progres de 5,3%, cel mai coborat nivel din ultimii noua ani. In acelasi timp, inflatia a continuat sa prinda teren, depasind 7%.

„Sezonul ploios destul nu a adus suficiente precipitatii, ceea ce va intari inflatia si va scupi produsele de prima necesitate. Ca urmare, cumparatorii vor avea mai putini bani pentru obiecte de pret”, a adaugat expertul.

Conform ultimelor prognoze ale World Gold Council, cererea de aur va scade anul acesta in India pana la 800-900 de tone, fata de 933,4 tone, cantitate inregistrata in 2011. In schimb, se asteapta o crestere a consumului de aur cu 13%, pana la 870 de tone.