Cifrele de bilant pentru anul fiscal 2009-2010, incheiat la 31 martie, arata ca in T1 2010 ritmul de crestere a econo­miei indiene s-a stabilit la 8,6%, iar pe ansamblul perioadei de referinta, el a atins 7,4%. Performantele economice ra­man totusi inegale, cu segmente din in­dustrie si servicii care afiseaza cresteri apropiate de 10%, si cu domenii, precum sectorul agricol, care nu a progresat de­cat cu 0,2% pe ansamblul anului.

Produc­tia manufacturiera a sporit cu 16,3% in primele trei luni din 2010 fata de acelasi interval din 2009, profitand de o cres­tere a exporturilor care, in martie, au sarit cu 51% la nivel anual, si de o cerere interna puternica in anumite sfere, precum industria auto. In aprilie, con­structorii indieni au inregistrat o cres­tere a vanzarilor de aproape 40%, cea mai buna performanta din 1999.

Cresterea industriei indiene va conduce la crearea de noi locuri de munca pentru munci­torii slab calificati, spre deosebire de sec­torul de IT, care angajeaza putine forte de munca si care reprezinta 0,2% din totalul populatiei active. Pe de alta parte, jumatate din locuitorii tarii, cei a caror existenta este legata direct sau indirect de venituri provenite din munci agri­cole, nu au profitat de cresterea econo­mica. In 2009, India s-a confruntat cu cel mai grav muson din ultimele doua decenii, iar cresterea agricola a fost, prac­tic, nula. Un accident climatic care s-a suprapus peste criza structurala care a afectat sectorul agricol, a carui pondere in bogatia nationala nu inceteaza sa se diminueze si nu a contribuit, in ultimul an fiscal, decat cu 17% la Produsul Intern Brut.

Lucratorii pamantului sufera de lipsa de investitii in infrastructura si de o slaba productivitate. In timp ce consu­mul a stagnat, cresterea a fost stimulata cu precadere de investitiile in intreprin­deri, care au urcat la 34% din PIB. De men­tionat ca in perioada aprilie 2008-ianuarie 2009 oamenii de afaceri straini au retras de pe piata indiana 11,9 mld. $. In sfarsit, cresterea din 2009-2010 a bene­ficiat de cheltuielile angajate la inceputul lui 2009 pentru lupta impotriva efectelor crizei mondiale. Dar guvernul trebuie acum sa faca fata unui deficit care re­prezinta 11% din PIB. Analistii cred ca revigorarea economiei indiene trebuie sa determine banca centrala a tarii sa majoreze dobanzile de referinta, ca ma­sura de combatere a inflatiei, cu riscul unei incetiniri a cresterii.