India nu intentioneaza sa renunte la importul de petrol iranian si cauta un mecanism de plata a hidrocarburilor, care sa nu incalce sanctiunile impuse de UE impotriva Teheranului.


India analizeaza mai multe posibilitati de a achita nota de plata pentru hidrocarburile livrate de Iran. Potrivit publicatiei The Economic Times, se doreste o solutie care sa combine diferite forma de plata si care sa permita Indiei sa cumpere in continuare petrol iranian, fara a incalca embargoul decis de UE.

Hotararea UE, restrictiile vizeaza importul, achizitia si transportul de produse petroliere, finantarea si asigurarea acestor operatiuni. Contractele deja incheiate pot fi derulate numai pana la 1 iulie anul curent. In opinia UE, Iranul, privat de mijloacele obtinute din livrarile de hidrocarburi, va fi obligat sa reduca investitiile destinate dezvoltarii programelor sale nucleare.

Intrarea in vigoare a sanctiunilor va efeta India si China, principalii clienti ai petrolului iranian si care cumpara aproximativ 1 milion de barili pe zi, adica aproximativ 40% din exportul iranian de titei. In cazul Indiei, petrolul iranian reprezinta 12% din necesarul total al tarii de aur negru.

Presa a estimat ca, pentru a nu pierde aceasta sursa de aprovizionare, India ar fi fost de acord sa achite cu aur aceste livrari. Responsabilii oficiali nu au negat, dar nici nu au confirmat aceasta informatie. Expertii sunt de parere ca, daca India va recurge la aceasta metoda, pretul metalului galben va creste vertiginos. Pentru ca, afirma ei, pentru a achita factura pe un an va fi nevoie de aproape 250 tone de aur.

In acelasi timp, potrivit informatiilor agentiei Bloomberg, Iran a propus guvernului de la New Delhi ca o parte din importurile de petrol sa fie platita in yeni japonezi.