Activitatea Volksbank Romania nu este si nu va fi afectata de rezultatele stress-testului asupra bancilor europene, au aratat ieri reprezentantii institutiei de credit. Banca a raportat, la sfarsitul lunii martie 2011, indicatori de solvabilitate peste media sistemului bancar si de cateva ori mai mari decat pragul minim prevazut in reglementari. Dupa infuzia de capital de 200 de milioane de euro din vara anului 2010, nivelul de capitalizare al Volksbank Romania permite consolidarea si dezvoltarea activitatii, chiar si in cele mai adverse conditii de piata, cu o probabilitate redusa de a se concretiza, arata sursele citate.
 
La sfarsitul primului trimestru din 2011, cea mai recenta perioada pentru care exista raportari la nivelul sistemului bancar din Romania, indicatorul de solvabilitate al Volksbank Romania se ridica la 15,46%, peste media de 14,75% inregistrata la nivelul tuturor bancilor. Nivelul minim al acestui indicator, prevazut in actele normative, este de 8%. 
 
"Testul de stress EBA estimeaza modul in care sunt afectate fondurile proprii ale bancilor in conditii de criza, fiind comparabile, intr-o anumita masura, cu crash-testele de pe piata auto. Una din deficientele testelor de stress, fie ca se refera la modele auto sau la institutii de credit, este ca nu iau in calcul reactiile conducatorilor. Un sofer trage de volan pentru a evita un accident, la fel si managementul unei banci ia masuri pentru a evita situatiile de criza", a explicat Johann Lurf, CEO Volksbank Romania.
 
La randul lor, reprezentantii Volksbank International (VBI) au aratat ca stress-testul derulat de EBA asupra bancilor europene reprezinta o simulare a unui scenariu foarte pesimist. “Nu trebuie confundat cu o previziune asupra probabilitatii ca o astfel de situatie sa se intalneasca in realitate. Este doar un <<test al soliditatii>>. Soliditatea bancilor a fost testata dupa prevederile Basel III, care nu este inca in vigoare”, au afirmat acestia, care au adaugat ca Volksbank AG a luat in serios rezultatele testului de stress publicat de EBA. “Masurile adoptate recent confirma rezultatele testului si arata ca banca este pe calea cea buna. Pentru bancile locale si pentru functionarea acestora  ca institutii financiare solide, rezultatele nu au niciun impact. Banca este solida si depozitele clientilor sunt in siguranta", au conchis reprezentantii VBI.
Ada Stefan