Tarile BRIC (Brazilia, Rusia, India si China) totalizeaza aproape un sfert din fuziunile si achizitiile realizate in sectorul chimiei in trimestrul secund al anului. Valoarea totala a acestor tranzactii se ridica la peste 50 de miliarde de dolari, arata un studiu al cabinetului PwC.


In statele care fac parte din asa numitul grup BRIC, actorii din industria chimica s-au activat in ultimul timp, releva studiul PwC, care contabilizeaza numarul de fuziuni si achizitii anuntate in acest sector in intervalul aprilie-iunie. Din totalul de 32 de importante tranzactii in valoare de 50 de milioane de dolari, 10 au fost anuntate de grupuri provenind din Brazilia, Rusia, India sau China.

Printre aceste acorduri figureaza una dintre cele doua mega-tranzactii – de peste 1 miliard de dolari – ale sezonului. In iunie, intreprinderea publica Yuntianhua si-a confirmat oficial intentia de a prelua in totalitate un actor local pentru 2,8 miliarde de dolari. Dupa alte achizitii minore, compania va deveni, astfel, primul producator mondial de ingrasaminte chimice pe baza de fosfat din Asia si numarul doi in lume, potrivit PwC.

„Urmand prevederile ultimului plan cincinal al guvernului chinez, fabricantii de produse chimice isi concentreaza eforturile asupra inovatiile si eficientei productiei lor. Cumparand actori de mica anvergura, marile societati isi consolideaza activitatile si sunt foarte aproape de atingerea obiectivelor propuse”, explica Eric Douheret, de la PwC.

Tarile emergente, afirma in continuare autorii studiului, se vor numara in urmatorii ani printre actorii majori ai sectorului chimiei. „Ponderea Asiei va atinge 57%, fata de 43% in 2010. Adica o crestere de 6% pe an, comparativ cu media de 4,5% la nivel mondial”.