Sansele ca BNR sa reduca dobanda cheia in sedinta de miercuri, 2 mai, au scazut dramatic, avand in vedere ca pare sa urmeze o perioada cu incertitudine ridicata, cel putin pe termen scurt, se arata intr-un raport ONG Bank dat astazi publicitatii.

„Astfel, acum ne asteptam ca banca centrala sa mentina rata cheie la nivelul de 5,25%, insa asociam o probabilitate semnificativa si scenariului de risc ce presupune o reducere a ratei de politica monetara cu 25pb”, se arata in document.

Potrivit analistilor bancii, faptul ca procesul de schimbare al guvernului debuteaza intr-o nota calma, iar presedintele pare deschis sa colaboreze cu fosta alianta din opozitie sunt cele mai importante aspecte pozitive ale evenimentelor recente. Cu toate acestea, ei avertizeaza ca pietele leului s-ar putea sa ramana tensionate, cel putin pana in momentul in care planurile noului executiv devin mai clare.

„Volatilitatea ar putea persista dincolo de aceste clarificari in cazul in care noul executiv reduce atentia acordata disciplinei fiscale”, se arata in raportul ING Bank.

Dupa o depreciere la 4,40/euro in sedinta de vineri, leul este usor mai puternic astazi, tranzactionandu-se in apropierea nivelului de 4,3850/euro.