Societatea zilelor noastre alege adesea produsul mai convenabil în defavoarea celui mai de calitate. Acest fapt este un adevăr valabil în multe cazuri, mai ales în alimentele pe care alegem să le mâncăm. A putea mânca în drum spre serviciu, fără prea mult efort sau bani cheltuiţi este un lucru important în secolul vitezei. Din păcate, mulţi oameni fac acest lucru fără să fie conştienţi de pericolele care se ascund sub ambalajul produselor de tip fast food. Listverse.com a alcătuit o listă a celor mai controversaţi aditivi care pot fi găsiţi în compoziţia acestor produse.

„Mâzga roz” este prima pe această listă. Aditivul a făcut mare vâlvă în presa internaţională după ce Jamie Oliver, un bucătar britanic renumit, a vorbit, în emisiunea sa, despre această substanţă, spunând că ea conţine foarte puţină carne de vacă şi este tratată cu amoniac. Celebra „mâzgă roz” era folosită în hamburgeri sau plăcinte cu carne chiar şi de mari francize precum McDonald's sau Burger King. „Mâzga roz” este tratată cu hidroxid de amoniu, pentru a ucide toate bacteriile. Hidroxidul de amoniu se mai găseşte în produsele de curăţare, îngrăşăminte şi chiar bombe artizanale.

Sulfatul de amoniu este folosit în pâine, pentru a o face să crească. Acelaşi sulfat de amoniu este folosit şi ca îngrăşământ pentru solurile alcaline şi pentru a spori eficienţa pesticidelor.

Butylhydroquinone tertiar, pe scurt TBHQ, este un conservant chimic atât de periculos încât doar cinci grame pot ucide. Apare de obicei în produsele de înfrumuseţare şi lacuri de unghii, dar şi în meniul de la McDonald's. Mai exact, Nuggets-urile de pui conţin o doză foarte mică din acest TBHQ.

Acidul carminic sau E 120 pare un colorant alimentar inofensiv care apare în o gamă largă de produse, de la băuturi răcoritoare la deserturi precum dulceaţa, dar el este extras, de fapt, din coşenilă. Coşenila este un gândac originar din Mexic. Pudra colorată este obţinută din carapacea zdrobită a femelelor.

L-cisteina este un amino acid care face aluatul mai uşor de modelat pentru maşinile industriale care îl prelucrează. De unde se extrage? Din părul oamenilor sau penele de raţă. Cea mai mare parte din industria fast food lucrează cu extractul din pene de raţă, dar sursa originală a acestui aditiv a fost părul uman.

Nitraţii sunt folosiţi ca principali conservanţi pentru preparatele din carne şi brânzeturi, aducând un plus de aromă şi culoare. Prezenţa lor mai poate duce şi la efecte adverse pentru persoanele care au un aport regulat de nitraţi. Printre acestea, se numără durerile de cap şi îngreunarea transportului de oxigen din sânge.

Dioxidul de sulf este un agent de înălbire şi se găseşte în fructe şi legume, dar şi în băuturi. Acest conservant distruge vitamina B1 şi a provocat 12 morţi în rândul persoanelor sensibile la el.

Citeşte şi:

Sfaturi de la angajaţi: Ce alimente de la fast food trebuie evitate

Adevarul despre bauturile energizante. Ce pericole se ascund intr-o cutie