La modul simplist, un investitor de succes pe pietele financiare este cel care reuseste sa obtina profit din activitatea investitionala pe care o desfasoara.

Cu alte cuvinte, in cazul in care castigurile obtinute din investitiile profi­tabile depasesc pierderile survenite in urma opera­tiunilor nereusite, investitorul se poate declara multumit.

Insa trebuie sa mergem mai departe cu analiza si sa luam in calcul si alte aspecte, precum timpul alocat sau costul de opor­tu­nitate reprezentat de randamentele potentiale care s-ar fi obtinut daca fondurile alocate pentru investitii ar fi fost utilizate pentru alte tipuri de plasamente. Avand in vedere si astfel de elemente, un investitor se poate declara cu adevarat satisfacut daca rentabilitatea obti­nuta depaseste media randamentelor poten­tiale asociate altor tipuri de plasamente si daca profiturile realizate, in suma absoluta, justifica timpul total alocat pentru activitatea investitionala.

Am ajuns astfel sa definim, intr-o forma mai completa, notiunea de investitor de suc­ces. Intrebarea care apare acum este ce trebuie sa facem pentru a deveni unul? Cum ne dam seama daca suntem potriviti pentru a demara si desfasura o activitate investitio­nala? Ei bine, daca nu am avut deloc contact cu acest domeniu nu avem cum sa raspun­dem la aceste intrebari. In cazul in care ape­titul nostru fata de risc se afla la un nivel me­diu, iar gandul ca am putea sa suferim o pierdere din activitatea de tranzactionare nu ne sperie, nu ne ramane altceva de facut decat sa testam domeniul tranzactionarii, fie pe un cont demo (cu bani virtuali), fie pe un cont real, alocand pentru inceput sume mai mici, care sa nu reprezinte un procent im­portant din totalul disponibilitatilor noastre. Testand, este posibil sa  desco­pe­rim lucruri noi despre comportamentul nostru si sa scoa­tem la suprafata calitati de care nu eram con­stienti. Daca avem capacitatea de a ne pastra calmul cand inregistram profituri sau pierderi si nu tranzactionam haotic, daca reusim sa ne stapanim actiunile impulsive ge­nerate de frica de a pierde sau de lacomia de a castiga mai mult, daca avem o vedere de ansamblu asu­pra evenimentelor care au loc (si care misca cotatiile bursiere aducandu-ne profituri sau pierderi) si ne pastram abilitatea de a interpreta obiectiv diferitele informatii, daca suntem dispusi sa alocam timp pentru a acumula cunostinte specifice domeniului si, nu in ultimul rand, daca activitatea investi­tionala in sine ni se pare atractiva,  atunci san­sele noastre de a deveni investitori de succes sporesc.

Procesul nu este unul usor, insa rezultatul poate fi pe masura eforturilor depuse: putem descoperi o alternativa de a genera un venit suplimentar sau o solutie investitionala pentru o parte a fondurilor banesti de care dispunem.

Notificare

Informatiile si opiniile prezentate in mate­ria­lele realizate de Deltastock au scopuri exclusiv informative. Acestea nu reprezinta o reco­mandare de a initia sau a nu initia o tranzactie cu un anumit instrument financiar si nici sugestie de strategie de investitii. Deltastock nu face consultanta de investitii si nici nu ofera recomandari de investitii. Datele folosite in redactarea materialelor au fost obtinute din surse considerate de incredere, insa corec­titu­dinea si completitudinea lor nu pot fi ga­ran­tate. Nici Deltastock, nici autorul materialelor nu isi asuma responsabilitatea pentru deciziile de investitii bazate sau influentate de datele si opiniile furnizate in aceste materiale. Nici Deltastock, nici autorul materialelor nu isi asuma raspunderea pentru daunele suferite, dintre care exemplificam, fara a limita insa, pierderile suferite sau castigurile nerealizate prin utilizarea, sub orice forma, a informatiilor prezentate in materiale. Performantele trecute nu reprezinta garantii ale performantelor viitoare ale instrumentelor financiare.