,,Cogenerarea de inalta eficienta este atat de sustinuta de Bruxelles incat o sa vina ca un tavalug pentru noi.  Tendinta pietei in Romania este de accelerare a implementarii acestor tehnologii noi”, a declarat ieri,  la un forum legat de infrastructura, Dan Gheorghiu, presedinte director general al Institutului de Studii si Proiectari Energetice (ISPE).  ,,Efortul ar fi de aproximativ 2-2,5 miliarde de euro”, a mai spus Gheorghiu, aratand ca in Romania exista doua directii privind promovarea cogenerarii de inalta eficienta: la nivelul indus­triei, respectiv pentru reconsiderarea sistemelor de incalzire centra­lizata. Imple­men­tarea acestor sisteme de utilizare a energiei viitorului impune ca aspectele politice, legislative, sociale si de finantare sa fie bine definite.

,,Cat nu se va pune taxa pe gazele naturale in cazanele mici rurale orice com­paratie cu cogenerarea nu are rost. Aceste cazane rurale vor fi instalate atat timp cat legislatia va permite”, considera directorul institutului. De asemenea, repre­zen­tantul ISPE a precizat ca in Romania este nevoie de perfec­tionarea metodei de sprijin si de schimbarea metodologiei actuale de stabilire a tarifelor locale pentru transportul si distributia energiei termice. In baza acordului cu FMI, subventia la incalzire de la bugetul de stat a fost taiata incepand cu 1 aprilie, data de la care produ­catorii de energie in cogenerare primesc bonusuri pentru energia produsa. Potrivit lui Gheorghiu, cresterea progresiva a pretului la energie termica trebuie sa tina cont de gradul de suportabilitate al populatiei, iar un nivel de 8,5% din venitul mediu anual al consumatorilor este unul rezonabil.


Cazane cu abur invechite


In Romania, la nivelul anului 1990 erau 251 de localitati in care functionau sisteme centralizate de producere a energiei termice si a apei calde, pentru ca pana in 2004 numarul acestora sa se reduca la 129. Din aceste sisteme, doar 60% functioneaza in sistem cogenerativ - producerea energiei termice si a energiei electrice -, dar folosind cazane de abur cu o vechime de 30-70 de ani. In ultimii cinci ani s-au mai debransat de la sistemul de incalzire centralizata inca 850.000 de apartamente, fie din incapacitate de plata, fie pentru a-si instala surse individuale de incalzire. Astfel, dintr-un total de 3 milione de apartamente racordate la sistemul de incalzire centralizata in 1989, astazi au mai ramas aproximativ 1,6 mi­lioane.