Guvernul a confirmat că Institutul Cultural Român (ICR) va fi trecut de sub autoritatea preşedintelui României în subordinea Parlamentului.


"Trecerea ICR în subordinea Parlamentului este o decizie de democratizare a instituţiei şi are menirea de a se transforma într-o structură mai transparentă. Folosirea fondurilor publice trebuie să fie la adăpost de orice suspiciune, ori printr-un mecanism transparent şi democratic de control parlamentar acest lucru se poate îndeplini", a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu.

El a precizat că Senatul este cel care va avea în subordine Institutul şi va organiza alegeri pentru preşedintele acestei instituţii. 

Surse oficiale au declarat anterior agenţiei MEDIAFAX că Institutul Cultural Român va fi trecut de sub autoritatea preşedintelui României în subordinea Parlamentului, în baza unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului. "Institutul va funcţiona în subordinea Senatului", au arătat sursele.

Institutul Cultural Român este o instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică, care funcţioneazăn prezent sub autoritatea preşedintelui României. Şeful statului este preşedintele de onoare al Institutului, care este condus, in prezent, de Horia Roman Patapievici (foto)