Circulaţia feroviară se desfăşoară cu restricţii de viteză în intervalul 21 - 23 august, din cauza temperaturilor ridicate care se vor înregistra în aer şi la nivelul solului, conform avertizării de Cod Galben de caniculă, informează CFR SA, citata de Agerpres.

Potrivit companiei, trenurile urmează să înregistreze întârzieri la destinaţie cuprinse între 20 şi 60 de minute/tren, în funcţie de distanţa parcursă.

În perioada de caniculă, temperaturile la nivelul şinei sunt cuprinse între 45 - 55 grade C, iar măsura de reducere a vitezelor de circulaţie, în anumite intervale de timp în care temperaturile depăşesc limitele normale este o măsura obligatorie pentu siguranţa traficului feroviar şi, de asemenea, este aplicată de toate administraţiile de cale ferată.

Avertizarea cod galben de canicula este valabila pentru Bucureşti şi judeţele Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Alba, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Vâlcea, Argeş, Olt, Teleorman, Giurgiu, Dâmboviţa, Prahova, Ilfov, Buzău, Brăila, Ialomiţa şi Călăraşi.

În perioadele caniculare, personalul de întreţinere a căii ferate efectuează revizii suplimentare pe întreaga reţea feroviară (însoţiri de trenuri, verificări directe ale caii, măsurarea sţ înregistrarea permanentă a evoluţiei temperaturilor în şina etc.) iar, în timpul zilei se reduce viteza de circulaţie a trenurilor de călători şi de marfă cu 20-30 km/h faţă de viteza normală de circulaţie, pe durate bine determinate, astfel încât circulaţia trenurilor să se desfăşoare în depline condiţii de siguranţă.

Administraţia Naţională de Meteorologie /ANM/ a emis, luni, o atenţionare Cod Galben de caniculă şi disconfort termic valabilă începând de marţi, în 22 de judeţe, inclusiv în municipiul Bucureşti.

Potrivit meteorologilor, în zilele de marţi, miercuri şi joi vremea va fi caniculară în Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia şi sud-vestul Transilvaniei, unde se vor înregistra valori termice, în general, între 37 şi 39 de grade Celsius, iar indicele temperatură-umezeală /ITU/ va depăşi pragul critic de 80 de unităţi al disconfortului termic.

De asemenea, în centrul ţării şi în jumătatea sudică a Moldovei, pe arii restrânse, vor fi temperaturi de 35-36 de grade Celsius şi se va atinge pragul critic de 80 de unităţi al disconfortului termic.