In timp ce reforma in sanatatea romaneasca intarzie sa apara, iar proiectul legii sanatatii a fost retras in plin scandal de la dezbaterile publice, un portughez investeste in Romania un milion de euro in primul portal de programari medicale online. CEO-ul companiei care implementeaza acest proiect si in Romania, Duarte Champalimaud a dezvaluit Fin.ro detaliile unei afaceri in plina expansiune la nivel mondial, dar si cum este vazut din exterior sistemul sanitar romanesc.

Fin.ro: Acest proiect va fi implementat in Romania cu avizul Ministerului Sanatatii, a CNAS sau al altei institutii?

 

Duarte Champalimaud : Consultaclick  reprezinta o investitie privata care se adreseaza sistemului medical si isi propune sa sustina dezvoltarea tehnologica a acestui sistem insa nu lucreaza in colaborare cu nici o institutie publica de stat. Cu toate acestea fondatorii companiei nu exclud o alianta de tip public-privat si sunt deschisi catre comunicarea cu reprezentantii satului Roman.

 

Ce impact considerati ca va avea acest proiect asupra societatii romanesti, dar si a mediului medical?

 

Romania este una din tarile in care proiecte care utilizeaza internetul au avut un mare succes de aceea ConsultaClick este increzatoare in cucerirea acestei piete. Scopul platformei este acela de a transparentiza comunicarea dintre medici si pacienti prin afisarea live a agendei personale, a datelor din CV, datelor de contact si chiar  comunicarea pretului. Pentru medici acest tip de proiect aduce o mai mare expunere deci o completare a consultatiilor pana la 100% si nu numai. Doctorii / Clinicile pot utiliza platforma pentru a comunica intre ei, pentru aschimba informatii medicale. Consultaclick este un proiect care merge pe trendul impus de Uniunea Europeana si anume tehnologizarea sistemului medical.

 

Discutati despre o investitie globala de 20 mil euro, din care alocarea in Romania se ridica la un milion de euro. De unde provin aceste fonduri si cum vor fi amortizate aceste investitii?

 

Intreaga investitie este una privata, nu au fost solicitate imprumuturi sau credite bancare. Consultaclick este o investitie a 6 parteneri. In viitorul apropiat compania spera sa castige si alti parteneri strategici care sa ajute la dezvoltarea proiectului si in tarile vecine.

 

Cate astfel de investitii veti mai face in 2012 si care sunt tarile de interes pt dvs?

 

Urmatoarea investitie va fi in Belgia dupa care dorinta partenerilor este de a intra cat de repede in tarile din Europa de Est.

 

Pachete de la 25 euro pe luna

 

Sustineti ca platforma va fi gratuita pentru pacienti, nu si pentru medici. La cat se ridica taxa pe care acestia urmeaza sa o plateasca pt a intra in sistem si cati medici romani au aderat pana acum la proiectul dvs?

 

Costurile difera in functie de pachetul de beneficii dorit de fiecare doctor/clinica in parte. Exista un prim pachet complet gratuit, dupa care exista pachete de la 25 de euro / luna. Preturile sunt comunicate pe siteul ro. consultaclick.com

 

Cand considerati ca va veti amortiza investitia din Romania?

 

Speram ca in mai putin de 3 ani acesta investitie sa fie amortizata complet.

 

Cum comentati sistemul sanitar romanesc actual in comparatie cu cel din tarile in care ati implementat platforma (Spania, Portugalia si Brazilia)?

 

Portugalia si Brazilia se aseamana foarte mult cu sistemul nostru public de sanatate. In ceea ce priveste sistemul privat Portugalia si Spania sunt putin mai dezvoltate pentru ca au inceput investitiile in acest sector cu mult inaintea Romaniei si mai ales datorita asigurarilor private de sanatate care au permis o crestere a investitiilor si implicit a calitatii.

 

Din punctul dvs de vedere cum ar trebui sa arate reforma in sanatatea romaneasca si care sunt principalele prioritati?

 

In domeniul sanatatii atat sectorul privat cat si public trebuie sustinute si dezvoltate pentru ca ambele aduc beneficii pacientilor. Din comunicarile noastre la nivel international cu lumea medicala am observat ca trendul este ca sectorul privat sa se concentreze mai mult pe partea de preventie in timp ce sistemul public merge catre tratarea problemelor grave.

 

 

Arafat, un bun manager

 

Cum comentati proiectul legii sanatatii retras recent de catre Ministerul Sanatatii din Romania, cel care a si generat, prin demisia temporara a medicului Raed Arafat, actualele miscari sociale din pta Universitatii?

 

Acest proiect trebuie dezbatut de specialisti, cei mai in masura sa ofere solutii pentru sistemul de sanatate. Populatia a considerat ca Arafat este un bun manager si l-au sustinut ca atare.

 

10 Cum este comentata situatia politica romaneasca actuala in tara dvs si daca, in aceste conditii din Romania, se impunea implementarea acestei platforme?

 

Acesta platforma se adreseaza publicului larg si aduce beneficii cetateanului de rand scopul fiind acela de a accesibiliza programarile medicale si accesul la sanatate. Credem ca acest tip de beneficii sunt binevenite oricand.