Investitorii activi la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au retras in august 49,5 milioane de lei in cadrul operatiunilor realizate prin intermediul conturilor individuale, realizand investitii nete cu o valoare similara in actiuni ale Fondului Proprietatea, OMV Petrom si Erste Group Bank, care se tranzactioneaza prin intermediul conturilor globale.

Mare parte din valoarea intrarilor pe aceste conturi au reprezentat investitii in actiuni ale Fondului Proprietatea, interesul pentru aceste titluri fiind dat de discountul de peste 50% la care se tranzactioneaza. Valoarea totala a achizitiilor realizate pe conturile globale s-a ridicat la 771,15 milioane de lei, in timp ce vanzarile au cumulat 721,6 milioane de lei.
 
Pe de alta parte, pe conturile individuale, atat investitorii romani, cat si strainii au fost vanzatori neti. Romanii au cumparat actiuni de 325,6 milioane de lei si au vandut titluri de 341,5 milioane de lei, soldul fiind negativ, de -15,89 milioane de lei. Pe de alta parte, strainii au plasat 59,7 milioane de lei in titluri tranzactionate la BVB si au vandut actiuni de 93,35 milioane de lei, astfel ca investitiile nete au fost negative, de -33,66 milioane de lei.

Luna august a fost a treia luna consecutiva in care atat retailul autohton, cat si institutionalii straini au retras bani din piata. In prima parte a lunii august piata a cazut cu peste 17%, pe fondul unei volatilitati ridicate induse de retrogradarea ratingului SUA de catre agentia Standard&Poor's, pe 5 august.
Volatilitatea ridicata a determinat investitorii sa-si retraga banii de pe piata de capital.