Investitiile in economie s-au pra­busit in primul trimestru cu 29,1% in compa­ratie cu perioada similara a anului trecut, potrivit datelor Insti­tu­tului Natio­nal de Statistica (INS). Valoa­rea totala a sumelor investite a fost de 9,37 miliarde de lei, din care industria a atras 36,4%.

De asemenea, sectorul comert/ser­vicii a beneficiat de 34,5% din investitii pentru tranzactiile imo­bili­are, comer­tul cu ridicata si amanuntul, repararea autovehiculelor. Pe ultimele locuri s-au clasat constructiile, cu 17,7%, si agri­cultura, cu 9,9%. Din punctul de vedere al structurii investitiilor, cons­tructiile noi au insumat 4,32 miliarde de lei, reprezentand 28,9% din total. In utilaje si mijloace de transport s-a investit suma de 4,33 miliarde de lei, 30,6% din total, iar investitiile pentru segmentul alte cheltuieli s-au ridicat la 724,4 milioane de lei, respectiv 30,5%.

Datele prezentate arata ca eco­nomia Romaniei isi continua caderea si con­firma statisticile realizate la nivelul european. Tara noastra a coborat anul trecut de pe locul 6 pe locul 11 in Europa din punctul de vedere al numarului de proiecte atrase care implica investitii directe straine, potrivit unui studiu al firmei de consultanta financiara Ernst&Young.

Cele 75 de proiecte din 2009 arata ca nivelul a scazut cu 48% in comparatie cu anul 2008, reprezentand 2% din totalul de la nivelul european. De asemenea, Roma­nia ocupa locul 7 in Europa in functie de numarul de locuri de munca sustinute de aceste investitii. Astfel, au fost create 6.384 de locuri de munca, echivalentul a 5% din totalul de la nivel european, in scadere cu 44% in com­paratie cu 2008.

Europa si-a pierdut atractivitatea pentru proiecte de investitii


Daca Europa de Vest este, de mai mult timp, subiectul a numeroase sem­ne de intrebare privind perspectivele sale, ea nu mai figureaza printre regiunile cele mai atractive din lume in 2010. In orice caz, aceasta este con­cluzia unui sondaj de opinie realizat de cabinetul de audit Ernst&Young pe un esantion de 814 factori de decizie din lume (52% europeni, 30% americani si 14% asiatici) in cadrul anchetei anuale dedicate investitiilor internationale. Din acest total, 38% au catalogat drept favo­rabila „atractivitatea” batranului con­tinent, fata de 33% in 2008 si 40% in 2009. China a intrunit cele mai multe pareri pozitive, cu 39%, in scadere notabila fata de 2008, cand acest procent a fost de 47%.

„Europa ramane prima economie a lumii. Avantajul ei rezida in faptul ca ea conju­ga o atractivitate extrem de diversificata pe un spatiu geografic redus”, a explicat Marc Lhermitte, de la Ernst&Young. Aceasta catalogare inter­vine dupa un 2009 contrastant. Cele 3.303 proiecte inter­nationale anuntate in 2009 (in scadere cu 11% comparativ cu 2008) au condus la crearea a mai putin de 16% de locuri de munca. Tendinta reflecta, in opinia expertilor Ernst&­Young, dificul­tatile legate de identi­fi­carea surselor de finantare, de supra­productia greu de absorbit si de o relansare economica anemica.

Firmele incearca sa supravietuiasca


Oamenii de afaceri spun ca datele din economie se schimba de la o zi la alta si fie au renuntat la investitii, fie le realizeaza din resurse pro­prii, daca le au la dispozitie.

Florin Parvu, vice­pre­se­din­tele Con­siliului Natio­nal al Intre­prin­de­rilor Mici si Mij­locii: „Am blocat toate investitiile ca urmare a do­ua elemente esentiale: insta­bilitatea legislativa, pentru ca nu stiu ce masuri va lua guvernul, si neincrederea in economie. Sunt societati care au profit si nu repartizeaza dividendele pentru ca nu stiu ce urmeaza. Eu am un bloc la rosu, pe care daca il termin nu stiu daca il mai vand”.

Sorin Minea, presedintele Roma­li­menta si al Grupului Angst: „Mi-am continuat planul de investitii asa cum l-am intocmit anul trecut. Incerc sa supravietuiesc si pentru asta trebuie sa continui in­ve­stitiile. Deo­cam­data rezist, dar sa vedem ce se va intampla. Piata este foarte ciu­da­ta, iar daca guve­r­nul nu ne aju­ta vom avea pro­­bleme foar­te mari. Cand am fa­cut planul de investitii, am luat in calcul situatia cea mai grea, pentru ca in perioada de criza pot sa scada nenu­marate lucruri, cum sunt consumul si puterea de cumparare. Si atunci mi-am restructurat planurile de productie in functie de ce am considerat ca se va intampla si nu mi-am gresit evaluarea”.

Silviu Socol, presedintele CA si actionar majoritar al Fares Bio Vital, spune ca inves­titiile in acest an vor fi cu aproximativ 40% mai mici decat anul trecut din nevoia de avea o acoperire pentru sumele pe care prognozeaza ca nu va avea cum sa le incaseze in toamna. „Investitiile sigur vor fi mai mici, nu din cauza situatiei prezente, ci din cauza orizontului sumbru care este anticipat prin toate mijloacele de comunicare, de presedinte, experti sau analisti”, a declarat Socol.

Laurentiu Plosceanu, presedintele ARACO, sustine ca la nivelul Con­siliului Central al asociatiei patronale s-a luat deci­zia de a in­sista pe langa guvern in vede­rea platii de urgen­ta a crean­telor auto­ritatilor statului catre firmele de cons­tructii, datorii care se cifreaza la aproximativ 1,4-1,5 mld. de euro.

Lipsa de finantare taie si investitiile


Vlad Dragoescu, Investment Ma­na­ger al Equest Investments, com­panie care detine centrul comercial Vitantis, spune ca in momentul de fata nu putem discuta despre noi investitii pentru ca nu sunt indeplinite trei conditii de baza ce formeaza un tri­unghi al succesului. „Nu exista conditii de finantare si lichiditate pe piata care sa ofere un randament bun. Nu exista chiriasi dispusi sa inchirieze. Nu exista cumparatori indi­ferent de categoria proiectului aflat in discutie. De ase­menea, exista destule distressed assests in piata, unele cu valoarea de piata sub costul de constructie”.

Radu Ena­che, pro­prie­tarul lan­tului ho­telier Continental Hotels, declara ca a decis pre­lungirea ter­me­nului initial de sis­tare a in­ves­ti­tiilor in acest an cu inca trei luni, din cauza ca nu „vede luminita de la capatul tune­lului”. Termenul inital de stopare a investitiilor Continental Hotels a fost stabilit pentru prima jumatate a anului in curs. Radu Enache spune ca in actualul con­text economic si al opacitatii Executivului in ceea ce pri­veste ma­surile adoptate „nu se poate hazar­da” la noi in­vestitii. Anul trecut, Con­ti­nental Hotels a realizat investitii de aproximativ 19 milioane de euro.

Dragos Balan, directorul general al companiei Grafica si Tipar, spune ca, in acest an, nu se pune problema unor inves­titii in tehnologie, din cauza comportamentului bancilor care limi­teaza creditarea, prin refuzul de a-si asuma riscuri in relatia cu IMM-urile. Astfel, societatea a ales sa-si conserve patri­moniul tehnic si a indreptat inve­s­titiile din acest inceput de an inspre pregatirea personalului - stimularea si dezvoltarea fortei de vanzari, restruc­turarea proceselor interne ale orga­nizatiei, traininguri de time mana­- gement si comunicare. „Investitiile au fost mai mari decat in perioada similara a anului trecut, pentru ca in T1 2009 accentul era pus pe „reducere costuri”, pentru redimensionarea cheltuielilor potrivit contractiei cererii. In 2010, suntem nevoiti sa dezvoltam cererea si portofoliul de clienti”, a spus Balan.

Maria Grapini, prese­din­tele Pas­matex:  „In primul trimestru nu am fa­cut in­ves­titii. Am scris inca de anul trecut un proiect pe achizitii de utilaje pe Axa 1, Com­petit­ivitate. Din pacate, autoritatile nu au lan­sat nici pa­na acum ape­lul. Nu se primesc proiecte, stau si astept... nu am primit decat promisiuni si probabil ca va trece si acest trimestru fara sa se intample ceva”.

Marius Ghenea, FIT Distribution: „Pe scurt, va pot spune ca din punctul de vedere al FIT Distribution, inves­titiile in T1 2010 au fost similare cu T1 2009, dar nu sunt reprezentative pen­tru intreaga industrie IT. In gene­ral, cred ca investitiile s-au di­mi­nuat in majoritatea sectoarelor in­dustriale din Romania”.

Iulian Stanciu, di­rec­torul ge­ne­ral al eMag: „Cred ca in­ves­titiile in IT s-au di­mi­nuat la ni­ve­lul pie­tei. Si cred ca acest lucru este gre­sit, atat insti­tutiile pu­bli­ce, cat si com­­paniile pri­vate ar trebui sa opti­mizeze activitatea si sa auto­matizeze procese, ceea ce necesita investitii in IT. eMAG a investit mult in aceasta perioada in dezvoltarea sistemului informatic. Consideram ca aceasta perioada este foarte buna pentru investitii, costurile sunt la un nivel mai scazut decat in perioade de crestere economica”.