Companiile cu peste 400 de angajati, dar si cele care au inregistrat o stagnare sau o crestere comparativ cu 2009, au fost anul acesta „balonul de oxigen” al pietei solutiilor IT de gestiune a afacerilor (ERP), considera vendorii locali. Potrivit datelor Pierre Audoin Consultants (PAC), piata de profil va scadea doar cu 4% anul acesta, dupa ce anul trecut declinul a fost de 17%. Despre o crestere a pietei de profil se poate vorbi din 2011. 

Un raport publicat de compania de analiza Pierre Audoind Consultants (PAC) arata ca valoarea pietei de solutii ERP nu va depasi anul acesta 100 de milioane de euro, in scadere cu 4% fata de 2009.

„In linii mari, balonul de oxigen este re­prezentat de cererea venita din dome­niile de business care au avut cresteri ori macar s-au mentinut la nivel cons­tant in 2010”, considera Alexandru Pavel, Marketing Executive la Epicor. Pe aceeasi idee, Daniel Ionescu, Strategy&Marke­ting Director al TotalSoft, considera ca piata solutiilor ERP este ajutata anul acesta de companiile mari, in timp ce seg­mentul companiilor mici si mijlocii continua sa reduca bugetele. „In 2010, chiar daca nevoia exista, persista o difi­cul­tate de accesare a resurselor finan­cia­re externe si o lipsa a fondurilor interne. In special segmentul IMM n-a mai putut suporta investitii in proiecte software de anvergura la nivelul investitiilor din 2008. Segmentul IMM ramane fragil si dependent de resurse financiare si ne as­teptam sa scada in detrimentul corpora­tiilor mari. Piata solutiilor ERP este ajutata de companiile cu peste 400-500 de angajati”, apreciaza Daniel Ionescu. Mai pesimist, Metodiu Mehment, fon­dator si director general al companiei Fair Value, spune ca majorarea taxei pe valoarea adaugata a avut un impact negativ asupra numarului proiectelor din piata ERP. „Chiar daca la inceputul semestrului al doilea din 2010 piata de ERP dadea semne de revenire, interesul potentialilor clienti catre solutii ERP crescand,  majorarea TVA a condus la o inghetare pentru cel putin doua-trei luni a deciziilor de contractare.

Astfel, contractele care se prefigurau a se semna la inceputul semestrului al doilea din 2010 se vor incheia in tri­mestrul al patrulea din 2010. Acest fapt va scadea valoarea serviciilor de con­sultanta prestate si facturate in 2010 (in loc de sase luni se va lucra si factura doar doua-trei luni)”, explica Metodiu Mehment.


O aplicatie romaneasca, pe primul loc in topul implementarilor


Datele PAC arata ca piata locala de software ERP a ramas dominata de solutiile SAP si Oracle cu 9,5%, respectiv 7,1%, din totalul estimat de PAC pentru licente si mentenanta software in anul 2009. Studiul PAC arata ca, din punctul de vedere al solutiilor implementate, TotalSoft s-a situat pe prima pozitie in clasamentul realizat de PAC pentru anul trecut. Din punctul de vedere al compa­niilor de software si servicii pe piata ERP din Romania, in 2009 TotalSoft a generat cele mai multe venituri, urmat de Oracle si SAP. Primul a avut avantajul de a fi unic integrator pentru solutiile proprii si o pondere mare a serviciilor facturate clientilor Charisma, liderul american (Oracle - n.r.) are un echilibru intre par­te­neri si servicii proprii, iar SAP se ba­zeaza, inca, in cea mai mare masura, pe serviciile oferite de reteaua de parteneri (cea mai extinsa si mai pro­li­fica din zona de ERP din Romania)”, se mai arata in studiul PAC.

Licente si proiecte mai ieftine


Pe de alta parte, vendorii de solutii IT pentru gestiunea afacerilor sunt de acord ca anul acesta a scazut pretul pen­tru solutiile ERP comparativ cu anul 2008. „Estimez ca valoarea proiectelor de im­plementare solutii ERP in 2010 a scazut in medie cu 20%-30% fata de 2008. Asta nu inseamna neaparat o reducere a pre­turilor unitare pentru licente si ser­vi­cii de implementare in aceeasi pro­por­tie. Companiile au decis sa cum­pere ­mai putin. Unitar valoric, pretul licentelor si al zilei de consultanta a scazut in medie cu maximum 5-10 procente, atingand  li­mi­ta de profitabilitate a companiilor care furnizeaza solutii ERP”, mai spune oficialul Fair Value. O estimare similara are si Daniel Ionescu, Strategy&Marke­ting Director TotalSoft. „Toate com­pa­niile au redus preturile de licentiere si implementare. Dar nu e vorba doar de reducerea preturilor, unde personal estimez o diminuare de minimum 20% fata de 2008 direct in preturile de lista. Este vorba si de schimbarea modelelor de afaceri, cum ar fi licentierea in regim SaaS (Software As A Service-software ca serviciu - n.r.), care permite clientului sa plateasca licenta sub forma de abo­na­ment, deci veniturile la producator sunt recunoscute diferit fata de licentierea traditionala. Apar vanzari in leasing, apar creditari ale clientilor”, explica oficialul TotalSoft. Totusi, companiile locale nu mai au loc de scadere a preturilor fata de cele din 2010, „decat daca aleg calea pierderilor asumate”.