Dorinta de diversificare a propriilor active cu scopul reducerii riscurilor si teama de criza financiara mondiala i-a determinat pe investitori sa acorde o atentie sporita pietelor de marfuri. Volumul total al investitiilor in materii prime si materiale a strans, din ianuarie si pana la jumatatea lunii noiembrie, o cifra-record, astfel ca, pana la sfarsitul anului in curs, ea poate atinge 60 de miliarde de dolari.

Cel putin pentru moment, instru­men­tele financiare traditionale nu mai sunt la moda. Speriati de amploarea prabusirii pietei imobiliare din SUA si de dezastrul care a cuprins pietele mon­dia­le de credit, investitorii privati si institu­tionalizati opteaza tot mai des pentru alte elemente financiare, mai sigure. Categorie unde expertii Barclays Capital au inclus contracte pentru livrarea de petrol, aur, aluminiu, grau, ba chiar concentrat de suc de portocale. In principiu, despre record se poate vorbi inca de pe acum - in momentul de fata investitiile cumulate in materii prime se cifreaza la aproape 55 de miliarde de dolari.

Anteriorul moment de varf, con­semnat in 2006, a fost de 51 de miliarde de dolari. In total, in mainile parti­ci­pantilor din piata s-ar putea strange marfuri in valoare totala de 230-240 de miliarde de dolari.

Cauze si efecte


Fluxul-record de mijloace financiare care a invadat pietele de commodities a fost determinat de faptul ca teama de o recesiune prelungita a generat vanzari ridicate de resurse. Alt factor care a jucat un rol decisiv il constituie eforturile sus­tinute ale Chinei de a-si forma propriile rezerve strategice. Pe lista mai trebuie adaugate incertitudinile privind evolutia economiei americane si slabirea drastica a bancnotei verzi. Prin urmare, inves­titiile in principalele materii prime au devenit o indeletnicire de perspectiva si justificata. Astfel, indicele S&P  GSCI, elaborat de specialistii de la Goldman Sachs si care urmareste modificarile de pret pentru 24 dintre activele grupului de materii prime, a crescut de la inceputul anului cu 43%.

Riscuri specifice


„Cu mici exceptii, toate preturile s-au dublat, practic, in 2009. Cu toate acestea, nu trebuie scapat din vedere faptul ca investitiile in materii prime industriale si in produse agricole au riscurile lor spe­ci­fi­ce, generate de echilibrul dintre cerere si oferta, iar cresterea tarifara poate fi ni­ve­lata inclusiv de aparitia unor rezerve excesive”, au explicat expertii americani. De la inceputul anului, me­ta­lele pretioase s-au scumpit, la Bursa de la Londra, cu aproape 34%. Iar lucrurile nu se opresc aici.

„Pana la 1 ianuarie 2010 valoarea au­ru­lui va depasi cu siguranta stacheta de 1.200 de dolari uncia. In 2010, confi­gu­ra­tia pietei se va ameliora, astfel ca in ur­ma­to­arele 12 luni am putea fi martorii unei evolutii a metalului galben catre 2.000 de dolari uncia, daca nu chiar mai sus”, sus­ti­ne Julian Philips, de la GoldForecaster. Desigur, nu toti expertii impartasesc ace­lasi optimism. Pentru Paul Melamed, de la Reitumu Baka, pretul-limita al au­ru­lui se afla la un prag mult mai coborat. In opi­nia lui, metalul galben nu va urca pes­te 1.400 de dolari, indiferent de con­junc­tura economica si financiara mondiala. In schimb, el crede ca un potential mult mai ridicat de crestere il detin activele din sectorul produselor agricole. „In ultimul timp, ele se bucura de mare cautare pri­n­tre investitori”, a subliniat expertul.