In plina criza economica, industria romaneasca de armament poate scoate profit. Chiar unul consistent, daca vorbim de societatea brasoveana, parte a Companiei Nationale RomArm, Carfil SA, la care lucreaza aproximativ 150 de angajati. Firma are profit din activitatea de baza, insa o investitie nefinalizata, de peste 20 de milioane de euro, demonstreaza inca o data performanta de care da dovada statul ca administrator. „Avem un contract in derulare de sase milioane de dolari, care ne ocupa in totalitate capacitatea de productie pana in iunie”, spune directorul Carfil SA, Dan Tache. Cum societatea brasoveana lucreaza in exclusivitate pentru export, Tache este convins ca nu va avea nici in viitor probleme legate de incheierea contractelor. Mai mult, producatorul de armament este printre putinele firme din Romania care cauta personal, fiind decis sa angajeze aproximativ 60 de salariati. Un alt motiv care a dus la cresterea profitului Carfil SA a fost si diferenta de curs leu-dolar intre momentul incheierii contractului si perioada actuala, respectiv 2,7 lei si 3,2 lei.

O pata neagra pe activitatea intreprinderii este insa o investitie nefinalizata, care aduce pierderi de aproximativ un milion de lei pe luna.

Lipsa de resurse


Turnatoria societatii a costat pana acum 23 de milioane de euro, fiind necesare doar trei-patru milioane de euro pentru finalizare.

Directorul Carfil SA spune insa ca, „din pacate, niciun Guvern de dupa 2000 nu a gasit resurse pentru finantarea acestui obiectiv”. Chiar si in aceste conditii, valoarea incontestabila a investitiei este data de faptul ca mai multe firme din Germania, Italia, Elvetia sau Austria s-au interesat de posibilitatea de achizitionare a turnatoriei. Acum, ca industria de armament a trecut din subordinea AVAS la Ministerul Economiei, directorul Carfil Brasov spera sa se gaseasca si restul de bani pentru punerea in functiune a halei, fapt care ar contribui substantial la cresterea profitului.