Investitiile straine directe (ISD) au totalizat in primele noua luni 1,175 miliarde de euro, in scadere cu 54,1% fata de aceeasi perioada din 2010.

Cu toate acestea, datele publicate astazi de Banca Nationala indica o dublare a nivelului ISD in septembrie comparativ cu august, pana la 49 mil. euro.

Creditele intragrup au insumat 232 de milioane de euro, iar participatiile la capital consolidate cu pierderea neta estimata au totalizat 943 de miliarde de euro.

Investitiile din primele noua luni au acoperit in proportie de 31% deficitul de cont curent, care s-a plasat la 3,79 miliarde de euro.

In luna septembrie investitiile straine au insumat 49 de milioane de euro, avand in vedere ca in primele opt luni fluxul de capital strain atras de Romania a totalizat 1,126 miliarde de euro.

Desi s-a inregistrat o crestere fata de august, luna septembrie este una dintre cele mai slabe din acest an din punctul de vedere al investitiilor straine atrase, dupa ce in februarie investitiile au fost de 54 de milioane de euro, in aprilie de 65 de milioane de euro si in martie de 85 de milioane de euro.

Cele mai mari investitii din acest an au fost raportate in luna mai - 355 milioane de euro, ianuarie - 209 milioane de euro si iunie - 216 milioane de euro.

Investitiile straine directe nete au fost anul trecut de 2,22 miliarde de euro, in scadere cu 36,6% fata de 2009, companiile fiind nevoite sa aduca aport la capital de 2,24 miliarde de euro pentru acoperirea pierderilor.