Investitiile straine directe au totalizat in primul semestru 1,015 miliarde de euro, in scadere cu 17,3% fata de perioada corespunzatoare din 2010, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Creditele intragrup au insumat 696 de milioane de euro, iar participatiile la capital consolidate cu pierderea neta estimata au totalizat 319 milioane de euro, arata datele comunicate ieri de BNR.

Investitiile din primele sase luni au acoperit in proportie de aproape 39% deficitul de cont curent, care s-a plasat la 2,6 miliarde de euro.
Investitiile straine directe au fost realizate in cea mai mare parte din parti­cipatii la capital, care au insu­mat 2,04 miliarde de euro, restul in­tra­rilor, de 556 de milioane de eu­ro, reprezentand credite intragrup.

Contul curent al balantei de plati a avut in primele sase luni un deficit de 2,6 miliarde de euro, in scadere cu 28,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ca urmare a reducerii deficitului balantei comerciale cu 21,6% si a majorarii excedentului trans­ferurilor curente cu 63,2%, potrivit BNR. Deficitul contului curent a fost finantat in prima jumatate a anului in proportie de 39% prin investitiile directe ale nerezidentilor in Romania, de 1,01 miliarde de euro, care au scazut cu 17,3% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Credi­tele intragrup au insumat 696 de milioane de euro, iar participatiile la capital consolidate au avut o pier­dere estimata de 319 milioane de euro.