Achiziţiile nete de actiuni Fondul Proprietatea ale investitorilor institutionali straini de actiuni au insumat in luna august  0,82% din FP, astfel că participaţia cumulată a acestora a crescut la 50,64%.

Participaţiile investitorilor instituţionali înregistraţi în România a scăzut însă uşor, de la 9,71% la 9,34% din capitalul social, potrivit unui raport transmis, luni, de Fondul Proprietatea la BVB.

În acelaşi timp, participaţia acţionarilor persoane fizice străine a continuat să coboare, la 6,42%, de la 6,49% în iulie.

Acţionarii persoane fizice române au ales, de asemenea, să-şi vândă din deţineri, pachetul total coborând la 29,18%, de la 29,57% luna precedentă.

Fondul Proprietatea controla 1,74% din acţiunile proprii, titluri răscumpărate anul trecut şi care vor fi anulate, iar Ministerul Finanţelor are un pachet de 2,65%.

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, înfiinţată în 2005 pentru despăgubirea persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură. FP a fost listat la Bursa de Valori Bucureşti în ianuarie 2011, iar în acest an ar putea fi cotat şi la bursa de la Varşovia.

Cei mai mari acţionari ai Fondului Proprietatea sunt fondul american de hedging Elliott Associates, care controlează indirect circa 14% din acţiuni, şi City of London, care la finele lunii martie avea 9,8%.

Cel mai mare acţionar persoană fizică, Georgia Palade van Dusen, nepoata fostului industriaş Nicolae Malaxa, deţinea la mijlocul lunii mai un pachet reprezentând 4,93% din acţiuni.

Acţiunile Fondului Proprietatea au încheiat şedinţa bursieră de vineri în creştere cu 0,47%, la 0,532 lei. La această cotaţie, capitalizarea Fondului este de 7, 33 miliarde lei (1,63 miliarde euro).