Ucraina a decis să-şi deschidă sectorul energetic pentru investitorii străini, o decizie care ar putea aduce investiţii de miliarde de dolari şi ar reduce dependenţa de importurile ruseşti de gaze naturale, scrie Financial Times intr-un articol pe aceasta tema. 


Luna trecută oficialii de la Kiev au semnat un acord cu un consorţiu condus de ExxonMobil, din care mai fac parte Royal Dutch Shell şi OMV Petrom, care permite derularea de operaţiuni de explorare în zona de coastă a Mării Negre. Ministrul ucrainean al mediului, Eduard Staviţki, susţine că blocul Skifska ar ascunde rezerve de 200-250 miliarde metri cubi de gaze naturale şi ar putea produce cinci miliarde metri cubi pe an. Experţii sunt de părere că producţia comercială ar putea demara în şapte ani.

'Suntem familiarizaţi cu geologia Mării Negre', a anunţat grupul american ExxonMobil într-un comunicat. 'Lucrăm deja în sectorul românesc al Mării Negre împreună cu OMV Petrom şi am anunţat o descoperire de gaze la începutul anului', adaugă grupul american.

În luna februarie a acestui an, ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL), o subsidiară a ExxonMobil Corporation, şi OMV Petrom SA au confirmat o posibilă descoperire semnificativă de gaze naturale în sectorul românesc al Mării Negre. Potrivit estimărilor preliminare, este vorba de o acumulare care ar putea conţine 42 până la 84 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Anunţul că Ucraina a semnat un acord cu ExxonMobil şi Shell pentru explorarea zăcămintelor offshore vine la câteva luni după ce guvernul de la Kiev a semnat un acord cu Shell şi Chevron pentru a derula lucrări de explorare a gazelor de şist utilizând tehnologia fractării şi alte metode neconvenţionale. 'Am studiat potenţialul de hidrocarburi al Ucrainei şi credem că această ţară poate beneficia de resurse energetice mai mari din producţia internă', a declarat managerul Shell Ukraine Exploration and Production, Graham Tiley.

Toate aceste acorduri dovedesc dorinţa autorităţilor de la Kiev de a reduce dependenţa de importurile de gaze naturale ruseşti. În condiţiile în care importă anual din Rusia 40 de miliarde de metri cubi, factura la gaze a Ucrainei a depăşit 12 miliarde de dolari. O contribuţie de cinci miliarde de metri cubi pe an venită din Marea Neagră împreună cu noile descoperiri de gaze de şist ar fi binevenite.