Beneficiarul celui mai ieftin gaz din Ro­ma­nia, Ioan Niculae, ameninta ca inchide com­bi­natele chimice daca nu va fi prelungita prevederea legala prin care consumatorii intreruptibili, printre care se numara si el, sunt aprovizionati doar din productia interna.

Unul dintre cei mai bogati oameni din Roma­nia, patronul InterAgro Ioan Niculae, proprietarul celor mai multe combinate chimice din tara, isi trimite salariatii in strada sa ceara guvernului prelungirea dupa 31 octombrie a prevederilor legale prin care consumatorii intreruptibili pot primi gaze ieftine din productia interna. Revendi­carile au fost anuntate ieri de Achille Dutu, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Chimie si Petrochimie, si incepand de azi vor fi pichetate Ministerul Economiei si Palatul Victoria. „Consi­deram ca majorarea preturilor la gazele naturale pentru industria de ingrasaminte chi­mice va aduce deservicii uriase sistemului econo­mic national si va determina pierderi semni­fi­cative bugetului statului“, se arata intr-un co­municat semnat de Achille Dutu si Ioan Cezar Coraci, presedintele federatiei patronale din industria chimica si petrochimica. Combinatele lui Niculae (Amurco, DonauChem, GaProChemical si Amonil) primesc de mai bine de un an gaze de la Romgaz  la un pret de 150-155 de dolari mia de metri cubi, comparativ cu pretul de cos pe care il aveau, de aproape 200 dolari/1.000 mc, in care era inclus si gazul venit din Rusia. In plus, acestea au fost beneficiarele unui discount de 30 dolari/1.000 mc, printr-un ordin dat de fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu.


Originile sprijinului


Anul trecut, cand efectele crizei au devenit acute, importurile de gaze rusesti au reprezentat 15% din consumul intern, de la 25%-30%. Din acest motiv, Ministerul Economiei a promovat o ordo­nan­ta de urgenta prin care toti consumatorii intre­ruptibili sa fie alimentati cu gaze doar din productia interna pe parcursul anului 2009. Un consumator intreruptibil era definit atunci ca fiind un agent economic care are un consum de minimum 30 de milioane mc de gaz lunar, cu un contract valabil cu transportatorul national de gaze Transgaz, iar in momentul in care apar probleme in furnizarea gazelor naturale catre populatie isi intrerup acti­vitatea sau folosesc alt combustibil. Parlamentarii au amendat ordonanta si au aprobat o lege prin care accesul doar la gazul intern al consumatorilor intreruptibili se extinde pana in octombrie 2010. Pe lista intreruptibililor, in afara de InterAgro, au fost combinatul Azo­mures Tg.-Mures, controlat de turcii de la Transworld Fertilizers, si Electrocentrale Bucu­resti, producatorul de caldura al Capitalei. 

Presiuni vechi


Practica  santajarii guvernantilor cu conce­dierea tuturor angajatilor este veche la Niculae. In ultimii ani el a cerut  acordarea de subventii pentru agricultori pentru achizitia de ingra­saminte chi­mice, insa fara niciun rezultat. Anul trecut, chiar a anuntat ferm ca  toate combinatele sale vor fi inchi­se si ca pune la dispozitia guvernului 6.700 de someri. Singurele actiuni ale sale s-au rezumat insa la inchiderea temporara a acestora. Unul din­tre combinatele aflate in grupul InterAgro, Amonil Slobozia, are o situatie mai speciala, in sensul ca in cativa ani a fost deposedat de principale active de catre un offshore din Belize, Riverside Develop­ment, in urma unei datorii. Respectivul offshore are aceeasi adresa cu firmele Jovline si Zalois, care controleaza 50,4% din Amonil si sunt detinute de Ioan Niculae. Scurgerea activelor catre Riverside a fost urmata de exodul angajatilor de la Amonil ca­tre o companie de aprtament, detinuta de off-­shore-ul din Belize, Chemgas Holding Corpora­tion. Un comunicat al combinatului de la Slobozia remis Bursei de Valori Bucuresti anunta ieri ca, „de la inceputul lunii octombrie 2010, o parte din salariatii Amonil au denuntat, din proprie vointa, in conformitate cu prevederile legale, contractul de munca individual, urmand a se angaja la Chemgas Holding Corporation, proprietarul activelor de productie de pe platforma“. Miscarea lui Niculae duce la controlul absolut asupra Amonil.

Cine consumA Gaz ieftin


InterAgro si Azomures ard jumatate din gazul de la Romgaz. Mare parte din productia de ingrasaminte a acestor combinate merge la export, astfel incat prin subventiile mascate acordate statul roman sprijina agricultura altor tari. Dutu si Coraci sustin ca, in lipsa prelungirii acestor masuri, vor ramane pe drumuri 10.000 de salariati. La combinatele InterAgro sunt angajate in jur de 6.500 de persoane.