Combinatele chimice Amurco si Viromet, detinute de Ioan Niculae, si compania Euro-Pec Galati, unul din beneficiarii curentului ieftin de la Hidroelectrica, nu si-au indeplinit cota obligatorie de achizitie certificate verzi pentru anul 2011, conform informatiilor Autoritatii Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).


Pe lista operatorilor economici care au fentat regulile impuse legislatia privind certificatele verzi se gasesc 24 de nume printre care multe CET-uri (Braila, Cluj, Iasi, Govora, Targoviste), aflate in propietatea autoritatilor locale, Universitatea Politehnica Bucuresti, Uzina Mecanica Sadu, detinuta de Ministerul Economiei, furnizori de energie precum Petprod, Romenergo sau Aton Transilvania dar si fabricile de zahar zahar Agrana si Zaharul Ludus.

Toate companiile care detin licenta de furnizare de energie sunt obligate sa cumpere certificate verzi iar ANRE stabileste in fiecare an cota de certificate pentru fiecare furnizor. Certificatele verzi sunt vandute de catre producatorii de energie electrica din surse regenerabile. In 2011 un astfel de titlu s-a vandut cu 241 lei.

Cele mai multe certificate neachizitionate (16.705) sunt trecute in dreptul Petprod, compania detinuta de cetateanul israelian, de origina romana, Jack Cutisteanu. Petprod a fost furnizorul de energie al combinatului siderurgic Galati si in prezent vinde curent catre ArcelorMittal Iasi, ArcelorMittal Roman, Chimcomplex Borzesti si Prolemn Reghin. Pe locul doi vine Euro-Pec, companie controlata de Adrian Comsa din Galati, cu 3503 certificate verzi neachizitionate. Pana acum un an de zile Euro-Pec a cumparat curent de la Hidroelectrica cu 135 de lei pe MWh in timp ce media de pe piata era de 160-170 de lei pe MWh.

Combinatele lui Ioan Niculae, Amurco si Viromet, au ramas restante la 1.500 de certificate verzi.

Companiile aflate pe lista celor 24 au licenta de furnizare de curent. Ele fie il cumpara pentru a-l utiliza in scopuri proprii ori il vand mai departe.