Preşedintele PDL Bistriţa-Năsăud, deputatul Ioan Oltean, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că înaintarea în gradul de colonel pe care a primit-o în urmă cu doi ani de la fostul ministru al Apărării Naţionale Gabriel Oprea a fost 'o ofertă, un dar'.


'Sigur că ştiam (că am fost făcut colonel - n.r.). Vreau să vă spun un lucru, ca să fie foarte clar: n-am solicitat, n-am beneficiat de niciun drept, nici nu ştiu pe unde este livretul militar. A fost o ofertă pe care a făcut-o ministrul Oprea la vremea respectivă nu numai mie. Deci o ofertă, a fost un dar - poate nu e termenul cel mai potrivit', a spus Oltean.

Întrebat cum s-a făcut înaintarea sa în grad, Ioan Oltean a răspuns că doar fostul ministru cunoaşte acest aspect. Cum am ajuns colonel v-aş ruga să îl întrebaţi pe domnul fost ministru Oprea. Dânsul ştie, nu eu', a replicat deputatul PDL. Ioan Oltean a precizat că în aceeaşi perioadă au mai fost înaintate în grad alte 2.700 de persoane, inclusiv de la PSD şi PNL.

'Vreau să vă spun un singur lucru şi restul întrebaţi-l pe domnul ministru Oprea, că nu vreau să dezvoltăm: eu ştiu un lucru, că ministrul are această posibilitate de a înainta în grad soldaţii şi ofiţerii în rezervă. În ce condiţii şi de ce a făcut-o, vă rog să îl întrebaţi pe domnul ministru Oprea. În acelaşi timp, din informaţiile pe care le deţin eu sunt 2.700 de înaintări în grad, foarte mulţi sunt şi de la PSD şi de la liberali. Inclusiv primarul municipiului Bistriţa (Ovidiu Creţu, PSD - n.r.) a fost înaintat în grad în acelaşi timp cu mine şi cu ceilalţi colegi ai mei', a mai spus Oltean.

Preşedintele PDL Bistriţa-Năsăud afirmă că a fost 'foarte surprins' de gradul primit, dar a reiterat faptul că nu a obţinut niciun beneficiu în urma acestuia. Pe lângă Ioan Oltean, au mai fost înaintaţi în grad secretarul general al PDL Bistriţa-Năsăud, Liviu Rusu, pe atunci preşedinte al Consiliului Judeţean, şi deputatul PDL Ioan Nelu Botiş, fost ministru al Muncii în guvernul condus de Emil Boc.