Agricultura românească trece astăzi printr-un moment de criză, în pofida unei bogate experienţe în învăţământul agronomic, a declarat, joi, Ion Iliescu, fostul preşedinte al României, într-o conferinţă organizată de Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti (USAMV), potrivit Agerpres.

'În materie de agricultură avem o experienţă bogată în spate şi cei 160 de ani de învăţământ agronomic vorbesc despre acest lucru. Din păcate, agricultura românească trece astăzi printr-un moment de criză. România a pierdut câteva avantaje spre deosebire de alte ţări din zonă precum Bulgaria, Cehoslovacia, Germania, care şi-au păstrat sistemul cooperatist al agriculturii şi cadrul organizaţional pentru desfăşurarea agriculturii pe suprafeţe mari. La noi a fost o bătălie surdă, oarbă, pentru proprietate, care a dus la fărâmiţarea pământurilor. Astăzi mai fac agricultură modernă cei cinci mari latifundiari din România: în Vaslui, în Insula Mare a Brăilei, în Teleorman, în Dolj şi în Banat ', a precizat Ion Iliescu.

Acesta a subliniat precizat că în prezent marea masă a ţărănimii trăieşte în condiţii mult mai grele din cauza fărâmiţării proprietăţilor şi a exploataţiilor agricole.

Ion Iliescu a citit câteva pasaje din cartea savantului american Lester Brown, care deţine titlul de Doctor Honoris Causa al USAMV şi care s-a consacrat problemelor globale ale omenirii, fostul preşedinte al României fiind artizanul editării şi publicării cărţilor acestuia în România.

'O ultimă carte a savantului american este pe ţeava tunului. Este o carte mai scurtă, dar foarte sintetică prin conţinutul său, intitulată în traducere 'Planeta plină şi farfuriile goale', în care vorbeşte despre o lume care cunoaşte un progres pe toate planurile, tehnic, ştiinţific şi economic, iar sărăcia pe planetă nu se diminuează, ci se accentuează', a mai spus Ion Iliescu.

Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti organizează în perioada 4-6 octombrie 2012 conferinţa internaţională 'Agricultura pentru Viaţă. Viaţă pentru Agricultură', eveniment dedicat aniversării a 160 de ani de învăţământ agronomic românesc.

Citeşte şi:

PDL depune motiunea “Daunatorii USL distrug agricultura”

4 motive care ţin agricultorii departe de credite

Ce domenii vor sustine economia Romaniei