Luna iulie a marcat reducerea activitatii de creditare pentru achizitia de locuinte in intreaga tara. Iar in mai mult de juma­tate din judete, sol­dul imprumuturilor ipotecare chiar a inregistrat o scadere. Asta dupa ce, in perioada mai-iunie 2009, in numai doua-trei judete soldul creditelor pentru locuinte era in scadere.

Dobanzile mici pro­mi­se de stat mai mult au blocat acti­v­i­tatea de credi­ta­re, decat sa o ajute. Asa au caracterizat cativa ban­cheri efectele programului „Pri­ma casa”. Iar datele publi­cate de Banca Nationala a Ro­ma­niei sustin aceste de­cla­ratii. In luna iulie, soldul cre­ditelor ipotecare era de aproape 5,34 miliarde de euro (echivalentul a 22,42 miliarde de lei). Comparativ cu iunie 2009, valoarea imprumu­turilor pentru locuinte s-a majorat cu numai 0,2%.

Mai mult, la nivel regional, 23 de judete au fost pe scadere. Asta dupa ce, in lunile mai si iunie - perioada anterioara demararii progr­a­mu­lui „Prima casa” - tendinta de scadere a creditelor ipote­care era observata numai in doua-trei judete.

Top blocaj: Harghita, Dambovita si Bacau


Cele mai ample modificari au fost inregistrate in judetele Harghita, Dambovita si Bacau. Astfel, in Harghita bancile co­merciale au inregistrat, in iu­nie, o crestere a soldului cre­­­ditelor ipotecare de 3,1%, dupa care, in iulie, ritmul a fost de -0,4%. Totodata, in Dam­bovita, creditele ipote­care au trecut de la o majo­ra­re de doua procente la o sca­dere de 0,7%, in timp ce in Ba­cau, in iunie, a fost inre­gis­trata o crestere de 1,3%, iar in iulie - o scadere de 1,2%. To­tusi, cele trei regiuni au o pon­dere de numai doua procente in piata creditelor ipotecare.

Pe de alta parte, in Bucu­resti, unde sunt concen­trate peste 42% din imprumuturile pentru locuinte, valoarea finantarilor s-a majorat, in iulie, cu numai 0,4%. Asta dupa ce, in iunie, ritmul de crestere a fost de 0,6%, iar in mai - aproximativ 3,6%.

Chiar si in regiuni precum Salaj, Calarasi sau Teleorman, care au inregistrat in iulie majorari ale soldului credite­lor ipotecare de peste un procent, ritmurile de crestere sunt mai mici decat cele din perioada mai-iunie.

Penultimul loc in Europa


Comparativ cu alte tari din Eu­ro­pa, Romania figureaza pe ulti­me­le locuri in topul evolutiilor din acest an. Astfel, in primele sapte luni, piata creditelor ipo­te­care s-a majorat de la 5,25 miliarde de euro pana la 5,34 miliarde de euro. In schimb, in Bulgaria, valoarea finantarilor pentru locuinte a crescut cu 1,24 miliarde de euro, ajungand la 4,11 miliarde de euro. Pe de alta parte, in Ungaria, tara in care institutiile de credit se confrunta cu un ritm inalt al res­tan­telor, soldul imprumuturilor ipotecare a scazut cu aproxi­ma­tiv 230 de milioane de euro.