Iran va ataca orice tara al carei teritoriu va fi folosit pentru agresiune militara impotriva Republicii Islamice, a declarat astazi comandant adjunct al Corpului Garzilor Revolutiei Islamice, Hossein Salami, citata de Reuters.


"Orice teritorii din care inamicul va desfasura operatiuni ostile impotriva Iranului, vor fi atacate ca raspuns de catre fortele noastre armate", a declarat Salami.

Conflictul intre Iran si mai multe tari occidentale, inclusiv SUA, s-a escaladat recent pe fondul controverselor cu privire la programul nuclear iranian.

Ministrii de externe UE au aprobat la reuniune de pe 23 ianuarie interdictie asupra importurilor de petrol iranian, care va intra in vigoare la 1 iulie 2012. Noile sanctiuni au fost aplicate din cauza faptului ca iranienii nu coopereaza cu comunitatea internationala cu privire la aspectele legate de dezvoltarea programului nuclear din Iran. In replica, oficialii iranieni au amenintat cu inchiderea stramtorii Ormuz - o cale navigabila cheie pentru transportul de petrol din Golful Persic.

Unii experti nu exclud faptul ca actualul conflict ar putea degenera intr-o confruntare militara. In afara de SUA in coalitia impotriva Iranului ar putea intra Georgia, Turcia, Israel si monarhiile din Golful Persic.