Un raport întocmit de americani arată că Iranul ar putea îmbogăţi suficient uraniu pentru a se dota cu bomba atomică în interval de două până la patru luni şi ar avea apoi nevoie de opt până la zece luni să fabrice această armă, relatează AFP, potrivit Antena3.

Raportul a fost publicat de Institutul pentru ştiinţă şi securitate internaţională, organizaţie non-profit independentă. Informaţiile prezentate în rapot sprijină declaraţiile secretarului american al Apărării, Leon Panetta, care a afirmat luna trecută că Iranul ar avea nevoie de "aproximativ un an" pentru a produce bomba nucleară, în cazul în care Teheranul ar lua o astfel de decizie.

Noul document este bazat pe datele colectate de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA). Raportul arată că cele "două-patru luni" ale primei faze corespund necesităţii obţinerii celor 25 de kilograme de uraniu puternic îmbogăţit necesare fabricării bombei nucleare.

"Iranul ar putea cerceta capacitatea de a produce suficient uraniu (pentru fabricarea armelor) mai rapid decât inspectorii AIEA ar putea detecta", avertizează raportul.

"În cazul în care Iranul ar reuşi să producă suficient (uraniu) pentru o armă nucleară, procesul de fabricare care ar urma ar putea să nu fie detectat înainte ca Iranul să îşi testeze aparatul nuclear în subteran sau să prezinte realizarea sa", se mai arată în raport.

Potrivit autorilor acestui raport, cel mai bun mod de a împiedica Teheranul să obţină o astfel de armă este de a-l "împiedica să acumuleze suficientă materie nucleară explozivă".

În cadrul unui interviu pentru săptămânalul german Der Spiegel publicat luni, liderul diplomaţiei iraniene, Ali Akbar Salehi, a reafirmat dreptul statului său de a utiliza energia nucleară în scopuri paşnice.

Ali Akbar Salehi a propus un compromis pentru a limita "în mod voluntar" nivelul de îmbogăţire a combustibilului nuclear, în schimbul unei furnizări de uraniu îmbogăţit din partea unor state terţe.