Iranul dispune de suficiente stocuri de uraniu îmbogăţit la 3,5 la sută pentru a obţine în mai puţin de patru luni suficient uraniu puternic îmbogăţit pentru a produce o bombă atomică, au afirmat miercuri mai mulţi experţi americani în faţa Congresului, informeaza Mediafax.


"Este clar că Iranul ar putea produce o bombă atomică foarte rapid dacă ar lua această decizie", a declarat în faţa Comisiei de Apărare din cadrul Camerei Reprezentanţilor Stephen Rademaker, expert în cadrul centrului de reflecţie Bipartisan Policy Center din Washington.

Teheranul a produs deja 3.345 de kilograme de uraniu îmbogăţit la 3,5 la sută, destul pentru a dispune, după îmbogăţire ulterioară, de suficient uraniu pentru două bombe atomice, a declarat acesta bazându-se pe datele Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

Cu acest stoc, iranienii "ar putea produce suficientă materie de fisiune pentru o armă nucleară între 35 şi 106 zile", a calculat acesta.

Conform lui David Albright, preşedintele Institutului pentru ştiinţă şi securitate internaţională (Isis), audiat de asemenea miercuri, Teheranul ar avea nevoie de "patru luni pentru a avea suficient uraniu de calitate militară" pentru o bombă.

Pentru a putea fi folosit într-o bombă atomică, uraniul 235 trebuie să fie îmbogăţit la aproape 90 la sută. La începutul anului, secretarul american al Apărării Leon Panetta a afirmat că iranienii ar avea nevoie de "aproximativ un an" pentru a produce suficient uraniu îmbogăţit necesar unei bombe atomice dacă se vor hotărî să obţină arma nucleară.

Centrifugele iraniene produc 158 de kilograme de uraniu îmbogăţit la 3,5 la sută, un ritm de trei ori mai mare decât înainte de primele atacuri de la jumătatea lui 2009 ale virusului informatic Stuxnet care a vizat aceste centrifuge, conform lui Stephen Rademaker.

În plus, conform acestuia, "de acum până la sfârşitul anului", Teheranul va dispune de suficient uraniu îmbogăţit la 20 la sută - pragul fixat de reglementările internaţionale - pentru a produce o bombă în "opt zile", o perioadă estimată de David Albright la "minim o lună".