Cererea la petrolul marca Urals – principalul produs de export al Rusiei – creste considerabil in contextul embargoului impus de Uniunea Europeana la importul de titei iranian, sanctiune intrata in vigoare la 1 iulie, scrie Financial Times.


Restrictiile dictate de UE au provocat scumpirea marcii Urals, noteaza publicatia, fara a intra in detalii. Potrivit FT, principalii clienti ai petrolului rusesc sunt companiile italiana ENI si turca Tupras, mult mai dependente de titeiul iranian decat alte intreprinderi.

Productia de petrol a Iranului a scazut la cel mai coborat nivel din ultimii 20 de ani din cauza sanctiunilor instituite de SUA si UE. Expertii citati de FT au subliniat ca in iulie Iranul a produs numai 3,2 milioane barili pe zi, cel mai scazut nivel incepand din 1992.

Exportul de petrol asigura jumatate din veniturile de stat ale Iranului si constituie 80% din totalul volumului de export al tarii. Venind parca sa demonteze afirmatiile Financial Times, analistii rusi au precizat ca. in iunie, pretul la petrolul rusesc a scazut cu 13,5%, osciland intre un maxim de 100,44 dolari/baril si un minim de 93,95 dolari/baril.

Problema este ca bugetul federal al Rusiei nu va incasa aproape 4 miliarde de dolari in cazul in care pretul mediu al petrolului marca Urals nu va ramane in perimetrul prognozat de 115 dolari/barili, ci se va situa undeva in jurul valorii de 100 de dolari/baril.