BNR a obţinut profit din rambursarea primei tranşe, de peste 500 milioane DST, din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional, şi încă realizează câştiguri din orice eventuală vânzare de euro datorită mediei la care a cumpărat, a declarat guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu.


"Astăzi am făcut plata din cele peste 500 de milioane DST. Şi pentru că există aşa o preocupare că o să facem o pierdere de un miliard, nu ştiu cine a făcut calculul şi cum. Solicit ca şi din partea dumneavoastră să ne explicaţi cum calculaţi. Pot să vă spun că am făcut profit şi din această rambursare şi un profit bunicel, cam cât am făcut profit în jumătate de an. Avem în BNR un serviciu special care ţine un echilibru al activelor, al rezervelor în diferite valute, face calcule probabilistice, gândeşte care e probabilitatea. Spre surpriza celor care au calculat o pierdere, atât pot să spun societăţii româneşti, că am făcut un profit substanţial. Nu de proporţia pierderilor calculate de nu ştiu cine...", a spus Isărescu.

El a amintit BNR a cumpărat peste 10 miliarde de euro în intervalul 3,1-3,5 lei/euro, pentru a contracara apreicerea cursului până la 2,5 lei/euro, aşa cum prognozau unii analişti în 2007. "Deci suntem în poziţia să facem profit în continuare. Şi-l facem (...) Având în vedere media, încă facem profit din fiecare euro pe care eventual îl vindem", a precizat Isărescu. El a reiterat că banca centrală nu este "institut de cercetări", dar obiectivul primordial, ca instituţie publică, nu este obţinerea de profit, ci stabilitatea preţurilor şi stabilitatea financiară.

"Acesta este obiectivul nostru primordial şi încercăm să-l atingem fără să facem piedere. Dar dacă, cândva, în faţa României este pusă în balanţă stabilitatea preţurilor şi stabilitatea finanicară şi situaţia financiară a BNR, primordială este stabilitatea ţării şi nu profitul BNR", a continuat Isărescu.
El a arătat însă că specialiştii din BNR "nu pot dormi" şi nu pot să uite de costurile cu care banca centrală asigură stabilitatea preţurilor şi stabilitatea financiară.

"Avem un departament special de operaţiuni şi operaţiunile nu sunt făcute ca să facem pierdere. Acolo este chiar banking. Avem o direcţie de contabilitate, de evaluare. Vrem să nu ajungem niciodată să cerem unui buget, şi aşa încărcat, recapitalizarea băncii", a adăugat Isărescu.
România a plătit Fondului Monetar Internaţional (FMI) prima rată, în valoare de peste 670 milioane euro, aferentă acordului stand-by încheiat în 2009.

Potrivit calendarului de plăţi de pe site-ul FMI, prima tranşă de rambursare, de 546,25 milioane Drepturi Speciale de Tragere (DST), a avut luni scadenţa. Suma reprezintă 672 milioane euro la cel mai recent curs afişat pe site-ul Fondului, de 1,231 euro pentru 1 DST. Cursul prezentat de FMI nu este însă folosit în tranzacţii, se precizează pe site.

România a obţinut în prima parte a anului 2009 un program de finanţare externă de 19,95 miliarde euro de la FMI, UE, BM şi alte instituţii financiare internaţionale. Componenta FMI din acest program a reprezentat un acord stand-by pe doi ani, de 12,95 miliarde euro, finalizat în 2011. Guvernul a continuat relaţia cu Fondul printr-un acord de tip preventiv, de 5 miliarde euro, care va expira în 2013, şi ar putea încheia încă un acord, tot pe doi ani.

În 2012 România are de plată către FMI, în contul acordului stand-by, aproximativ 1,3 miliarde DST, echivalentul a 1,6 miliarde euro, reiese din calendarul de plăţi. A doua tranşă din împrumut, egală în valoare cu cea de luni, ar urma să fie achitată pe 6 noiembrie, iar pentru 21 decembrie este programată o plată de 214,75 milioane DST, adică 264 milioane euro. 

Anul viitor, România are programate plăţi către FMI în valoare totală de 4,293 miliarde DST, echivalentul a aproximativ 5,2 miliarde euro la cursul actual. În 2014, suma scadentă va fi de 3,949 miliarde DST - 4,8 miliarde euro, iar în 2015 de 1,242 miliarde DST, adică 1,5 miliarde euro. La începutul anului 2016 va avea loc ultima plată în contul împrumutului contractat în 2009, în valoare de 96,12 milioane DST, reprezentând aproximativ 118 milioane euro.