In pofida crizei din zona euro, Italia investeste masiv in economia rusa: cu prilejul vizitei sale in Rusia, premierul Mario Monti a semnat contracte in valoare de aproximativ 6 miliarde de dolari. Mare parte dintre proiectele angajate sunt legate de compania petroliera Rosneft. Presa de la Moscova scrie ca italienii au nevoie sa-si diversifice furnizorii de energie.


„Avem numeroase proiecte comune si vreau sa subliniez ca, in pofida turbulentelor care agita lumea exterioara, nici unul dintre proiectele noastre nu a murit, toate evolueaza cu succes”, a spus presedintele Vladimir Putin la intalnirea cu Monti. Anul trecut, schimburile comerciale dintre cele doua state au crescut cu 22,6%, pana la aproape 46 miliarde de dolari, fara insa a atinge nivelul de dinaintea crizei – 52,9 miliarde de dolari in 2008.

„Situatia dificila pe care o traverseaza in prezent Europa si, in special, zona euro, ne ofera cel mai bun argument pentru intarirea relatiilor noastre reale si industriale”, a spus, la randul sau, premierul Monti. Nu trebuie uitat ca, in prezent, Italia se confrunta cu serioase probleme: datoria publica a atins 2.000 de miliarde de euro sau 125,8% din PIB.

La intrevederea desfasurata la Soci, reprezentantii companiilor rusa Nornikel si italiana Tekint au incheiat un contrat de 1,8 miliarde de dolari pentru prelucrarea de minereuri. Grupul Rizzani de Eccher s-a angajat sa investeasca 1,21 miliarde de dolari in constructia unui complex turistic in Caucazul de Nord. Un protocol in acest sens a fsot semnat cu structurile regionale de resort.

Pe de alta parte, bancile Gazprombank si Intesa Sanpaolo au convenit infiintarea unui fond comun de investitii directe pentru sustinrerea cercurilor de afaceri din cele doua state, care vor detine, fiecare, 50% din capitalul acestei entitati, chemata sa asigure o finantare de 363 de milioane de dolari pentru intreprinderile mici si mijlocii. Posta Rusiei, Selex Elsag si Poste Italiane au stabilit, totodata, sa-si consolideze parteneriatul strategic.

Dar cel mai important contract a fost semnat la Moscova de premierii Dmitri Medvedev si Mario Monti. El vizeaza dezvoltarea unui proiect comun, in care sunt implicate grupurile energetice Rosneft si Eni. Este vorba de finantarea unor lucrari de prospectare geologica in Marea Barentz si Marea Neagra. Potrivit unor calcule preliminare, volumul total de investitii pentru Marea Barentz este estimat intre 50 si 70 de miliarde de dolari, pentru Marea Neagra la 50-55 miliarde de dolari.