Ministrul nipon al apararii a dispus demararea operatiunii de desfasurare a sistemelor de aparare aeriana ale tarii pentru distrugerea rachetei-purtatoare, care ar trebui sa plaseze pe orbita, in luna aprilie, un satelit nord-corean.


Ministrul nipon al apararii, Naoki Tanaka, a ordonat desfasurarea sitemelor de rachete sol-aer Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3). „Am dat ordin pentru pregatirea desfasurarii sistemelor PAC-3 si a navelor de razboi dotate cu sisteme Aegis”, a anuntat Tanaka.

In ultimele zile, Japonia a avertizat ca, in caz de necesitate, ar putea dobari racheta balistica nord-coreana, care va lansa pe orbita un satelit nord-corean. Hotararea definitiva in acest sens revine prim ministrului.

Potrivit presei nipone, Tokio a pus la punct un amplu plan de actiune. Astfel, pentru eventuala interceptare a rachetei nord-coreene Japonia intentioneaza sa mobilizeze trei nave de lupta dotate cu sistemul Aegis, care permite lansarea de interceptoare Standard Missile-3 (SM-3).

Hotararea Phenianului de a plasa pe orbita un satelit nou, manevra prevazuta in intervalul 12-16 aprilie, a pus pe jar o lume intreaga. In primul rand, comunitatea internationala se teme ca sub pretextul lansarii unui aparat cosmic, regimul nord-corean va testa, de fapt, o racheta purtatoare cu raza lunga de actiune, capabila, ipotetic vorbind, sa poarte o incarcatura nucleara.

In acest context, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a avertizat Corea de Nord, declarand ca Phenianul risca sa ramana fara ajutor umanitar international daca isi va pune planul in aplicare.