Ministrul japonez de finante a promis astazi ca tara sa va lua „masurile necesare” pentru a ajuta Europa sa iasa din criza datoriilor.


Dupa acordul incheiat la Bruxelles de liderii UE, ministrul de Finante al Japoniei Jun Azumi a promis ca tara sa va adopta „masurile necesare” pentru a ajuta tarile europene sa depaseasca actuala criza a datoriilor.,,O Europa stabila este in interesul statului nostru. Vom lua masurile necesare la momentul potrivit”, a spus Jun Azumi in parlament. Pana in prezent, Japonia a achizitionat 20% din valoarea totala a imprumuturilor emise de Fondul European de Stabilitate Financiara (EFSF), instrumentul de salvare instituit pentru a sprijini tarile puternic indatorate din zona euro.

Euro, in crestere


Semn al increderii investitorilor, moneda unica a progresat dupa summitul sefilor de stat ai Europei. Astfel, pentru prima data in ultimele sapte saptamani, euro a depasit pragul de 1,40 dolari dupa anuntul din aceasta dimineata a acordului european. Inaintea reuniunii de la Bruxelles, euro a valorat 1,3908 dolari. Moneda comunitara s-a apreciat, de asemenea, fata de yenul japonez, ajungand la 106,27 yeni, fata de 105,98 yeni din ajun.