Astazi, cu o zi inainte de expirarea mandatului conducerii Bancii Nationale, Parlamentul se va reuni in sedinta comuna pentru a vota noua componenta a Consiliului de Administratie. Audierile de marti seara din Comisiile de buget-finante au selectionat noua candidati din cei 12 propusi, daca il luam in calcul si pe guvernatorul Mugur Isarescu. Sciziunile si regruparile politice au atins pana la urma si BNR, odata cu acceptarea candidaturii lui Bogdan Olteanu pentru postul de viceguvernator.

Parlamentul va vota astazi propunerile pentru conducerea Bancii Nationale, in urma audierilor si a avizului dat in co­misiile de buget. Pe lista se afla Mugur Isarescu - guvernator, Florin Georgescu - prim-viceguvernator, Cristian Popa si Bogdan Olteanu - viceguvernatori, pre­cum si Nicolae Da­nila, Napoleon Pop, Agnes Nagy, Dinu Ma­rin si Virgil Stoenescu, membri simpli in Con­si­liul de Administratie.

Mugur Isarescu a fost votat in unanimitate de catre parlamentarii din comisiile de spe­cia­li­tate pentru un nou mandat de guvernator, iar Florin Georgescu, actualul prim-vice­gu­ver­na­tor, sustinut de PSD, a primit aviz din partea tu­turor, cu o singura exceptie, o abtinere.

La randul sau, si Cristian Popa, viceguvernator in exercitiu, propus de PD-L,  a fost votat de toti cei 42 de parlamentari din comisii.

Surpriza audierilor de marti seara a re­pre­zen­tat-o, fara indoiala, candidatura lui Bogdan Olteanu, sustinut de PNL. Desi in timpul discu­tiilor Mugur Isarescu a aratat ca asteapta nu­mi­rea in Consiliul de Administratie a unor spe­cialisti din zona bancara, inclusiv cu ex­pe­rie­nta internationala, candidatul liberalilor, avocat de profesie, a intrunit 27 de voturi „pen­tru“, 14 „impotriva“ si o abtinere. Dar, la urma urmelor, nu este nicio problema, de vreme ce si guvernatorul bancii centrale a Frantei este absolvent de drept. Este adevarat, in plus, aces­ta a mai fost ministru de Finante si responsabil al Trezoreriei.

In comisiile de spe­cialitate, fostul presedinte al BCR, Nicolae Danila, candidatul PSD, a primit 26 de voturi „pentru“, 13 „im­po­triva“ si 3 abtineri. In favoa­rea lui Napo­leon Pop, propus de PNL, s-au pro­nuntat 30 de de­putati si senatori, iar pentru Virgil Stoenescu, sustinut de PD-L, au votat 33 de parlamentari.