„Ieşim la o plimbare?”, „Mergem la un film?”, „Sau la un teatru?”. Cam acestea sunt întrebările care apar în fiecare zi de vineri. Opţiunile par mereu şi mereu aceleaşi şi tot ceea ce se schimbă e decorul în care ne comandăm mâncarea preferată. În ultimul timp, antreprenorii inventivi, care au dorit să-şi transforme afacerea în ceva mai mult decât „în altă parte”, au găsit o soluţie pentru a-şi face clienţii să intre pe uşa lor şi să nu mai plece până târziu în noapte: jocurile de societate.

Cafenelele şi ceainăriile în care poţi să te relaxezi cu jocuri de societate sunt puţine în Bucureşti. Chiar dacă multe baruri permit clienţilor să joace cărţi sau să vină cu jocul de rummy de acasă, puţine sunt locurile în care ai acces la o colecţie mai mare de jocuri şi unde poţi întâlni alţi împătimiţi sau poţi să te aşezi la orice masă unde se joacă ce îţi place. Aceste locuri nu sunt plasate în frenezia Lipscanilor şi nici nu îşi etalează firma pe marile bulevarde ale Capitalei.

Ceainăria Tabiet

A proape de Piaţa Unirii, pe o stradă îngustă cu case vechi, nici nu te-ai gândi că în spatele unei porţi de fier se ascunde un loc atât de viu. În casa de pe Ionescu-Gion, numărul 9, domnește o stare de bine mai tot timpul. Din holul tapetat cu rafturi pline de jocuri se aud clar tot felul de replici rupte din romanele lui Anne Rice: „Se lasă noaptea peste oraş. Ies vârcolacii şi îşi aleg o victimă.” Până să te laşi prins de atmosfera unui sat cu spirite, din partea cealaltă o voce grăbită te întreabă „Ştii cum te simţi atunci când ai alergat mult de tot ca la maraton şi în picioare te înţeapă ceva... haide, dom’le, că ai spus cuvântul ăsta adineauri!”.

Este poate unul dintre singurele locuri unde niciun client de la mese nu se uită la tine când păşeşti înăuntru. Nu există mese de două persoane şi nu este locul ideal pentru o întâlnire romantică, dar este cu siguranţă un loc unde nu vii să stai la o cafea şi să pleci în 50 de minute. Grupuri de câte şase, opt persoane, zâmbind cu gura până la urechi adună voia bună într-o casă interbelică. 

În Tabiet cel mai mult se joacă Dixit, Saboteur, Activity, Coloniştii din Catan sau Carcassonne, dar oferta de jocuri este foarte mare. Distracţia costă, dar merită. Pe lângă consumaţie, se achită şi o taxă de joc, dar aceasta nu se percepe pe oră sau pe numărul de runde, ci în funcţie de categoria jocului. Totuși, pentru a-şi răsplăti clienţii fideli, ceainăria a creat o comunitate, Clubul de jocuri Ceainăria Tabiet, la care există o serie de avantaje considerabile. „Membrii clubului Ceainăria Tabiet au acces gratuit la colecția de jocuri. Invitații membrilor de club au reducere la taxe sau acces gratuit, în funcție de statutul său (normal sau VIP). Oferim jocuri spre închiriere pentru acasă membrilor Clubului de jocuri Ceainăria Tabiet. De asemenea, avemși un magazin în care comercializăm jocuri de societate și accesorii pentru acestea”, ne povestesc cei de la Tabiet.

Cutiile cu resurse de voie bună sunt achiziţionate de la distribuitorii specializaţi din România şi din străinătate, sau direct de la producător, în unele cazuri. Dar merită? Se pare că da. Cele mai aglomerate zile sunt vineri, sâmbătă şi duminică, dar locul e plin şi în zilele de sărbători legale. Pe lângă aceste ocazii, ceainăria organizează diverse evenimente dedicate pasionaţilor de board games, cursuri sau vernisaje. Rezervările se fac cu 1-2 zile înainte pentru serile obişnuite, dar pentru zile de naştere, team building-uri sau workshop- uri, telefoanele trebuie date măcar cu o săptămână înainte.  În fiecare sâmbătă se organizează concursuri, dar și clienţii mai puţin competitivi pot sta să privească.

Hobby Café

La prima impresie, Hobby Café este un loc destinat brunch-urilor de afaceri, unor evenimente la patru ace şi nici nu te-ai gândi că după lăsarea serii se transformă într-un spaţiu plin unde prieteniile se leagă pe tabla de joc. La fel ca Tabiet, Hobby Café nu s-a înghesuit în epicentrul distracţiei şi s-a îndepărtat de zona Centrului Vechi până la intersecţia străzilor Negustori şi Mântuleasa. Dacă te apropii de cafenea şi tragi cu ochiul pe geam s-ar putea să te surprindă o siluetă care pare să joace tenis dar fără rachetă sau să danseze hoola hoop de unul singur, cât timp alţii îl încurajează. Ai nimerit în dreptul camerei unde te poţi juca pe Wii.

Intri încet într-o splendidă casă interbelică, elegantă, cu muzică instrumentală pe fundal şi deodată auzi „Hah! I-am luat hotelul. Mai stai niţel în puşcărie”. Nici o conversație nu are doar doi interlocutori. Grupuri de câte 7-10 persoane, cu feţele aprinse, îşi dau coate peste mese într- n joc foarte precipitat de Popaprostu’, încercând să nu facă mai multă gălăgie decât cei de lângă, tineri care se uită suspicios la prietenul lor chinuindu- se să mimeze ceea ce pare a fi un cocostârc cu probleme de atitudine. 

Nici o masă liberă


Nici nu e de mirare, pentru o sâmbătă seară ploioasă. „Rezervările se fac cu minim trei zile înainte pentru vineri şi sâmbătă, iar pentru joi şi duminică cu 1-2 zile. În plus, dacă vrei un anumit joc, trebuie să îl rezervi în weekend, pentru că sunt multe solicitări. De exemplu, Wii se poate juca într-o singură încăpere pentru că depinde de TV, restul se pot juca oriunde în cafenea”, spune Bianca Benescu. Nu există taxă pentru jocuri, acestea fiind libere pentru orice client al cafenelei, în limita stocului disponibil, bineînţeles. Spre deosebire de pasionaţii din Tabiet, cei din Hobby nu pot închiria jocul pentru acasă şi nici nu pot achiziţiona vreunul. 
Hobby, însă, e mai mult decât un loc unde poţi alege  să-ţi petreci o seară cu prietenii. Cutiile de jocuri nu sunt singura atracţie a acestui loc, la ele adăugându-se Hobby Studio – o serie de cursuri şi ateliere de tip hobby destinate oamenilor care vor să-şi stimuleze creativitatea, să-şi cultive o pasiune sau să cunoască persoane cu preocupări comune. Astfel, aici au loc cursuri de actorie, design interior, pictură, fotografie, dezvoltare personală, sau ateliere gratuite de poveşti şi povestitori. Oricine poate închiria una dintre săli pentru workshop-uri, traininguri sau conferinţe, pentru tarife cuprinse între 10 şi 15 euro pe oră, în funcţie de zi, de tipul evenimentului, de serviciile solicitate şi de fidelitatea clientului. 
 
Jocuri populare de societate

Activity


Activity îmbină clasicul joc de mimă cu talentul la desen şi abilităţile oratorice. Totul într-un minut pentru fiecare rundă. Se poate juca în minim două echipe sau maxim patru, care se folosesc de una dintre modalităţile de mai sus să câştige puncte în faţa celorlalţi şi să înainteze pe traseul jocului. În funcţie de poziţia de pe tablă, un membru al uneia dintre echipe va trebui să mimeze, deseneze sau să vorbească despre un cuvânt sau o expresie pe care colegii lui de echi pă trebuie să le ghicească. 

Jocul conţine: 
220 de cărți cu cuvinte şi expresii, o tablă de
joc, o clepsidră şi patru figurine care vor fi
alocate echipelor.
Preţ: 74 lei 

Coloniştii din Catan:

Jocul a apărut în 1995 şi este primul joc de societate modern, cu variantă în limba română. Acesta are şi foarte multe extensii: Coloniştii din Catan – Navigatorii, Coloniştii din Catan – Cucerirea Romei, Coloniştii din Catan – Negustorii şi barbarii.  Practic, jocul de bază presupune colonizarea unei insule pe care trebuie construite străzi, clădiri,  aşezări etc. Pentru a le construi, jucătorii au nevoie de resurse materiale, pe care trebuie să le folosească cu iscusinţă ca să iasă câştigători. 

Jocul conţine: 
Jetoane numerotate de la 2 la 11, cărți speciale,
cărţi de construcţie, zaruri, piese din
plastic, piese hexagonale cu regiuni, cărți
de joc cu resurse şi de dezvoltare.
Preţ: 78-170 lei (în funcţie de varianta
aleasă)

Werewolves of Miller  Hollow

Acţiunea jocului se pe trece într-un oraş de provincie în care printre săteni, vânător, ghicitoare, primar şi vrăjitoare se ascund şi vârcolaci care, pe parcursul nopţii, ucid câte un localnic. La venirea dimineţii şi descoperirea crimei, întreg oraşul se adună şi încearcă să condamne pe unul dintre vârcolaci. Şansele să ucidă un alt nevinovat sunt foarte mari, depinde de abilitatea fiecăruia de a convinge şi argumenta în favoarea sau defavoarea sa ori a altora. Pe parcursul jocului intervin tot felul de noi personaje şi locuitorii au de îndeplinit anumite condiţii – de exemplu să nu folosească anumite cuvinte în timp ce argumentează. Presupuşii vârcolaci sunt eliminaţi prin vot şi rămâne de văzut la finele jocului dacă localnicii rămân în siguranţă sau vârcolacii preiau controlul. 

Jocul conţine:
24 de cărţi de joc şi se joacă în minim 7
persoane şi un narator.
Preţ: 52 RONCele mai populare jocuri de societate din 2011

1. Şah
2. Dame
3. Monopoly 
4. Scrabble 
5. Clue 
6. RISK 
7. Game of Life 
8. Chutes and Ladders 
9. Othello 
10. Axis & Allies


Sursa: top20lists.com