Curtea Constitutionala din Karlsruhe examineaza plangerile impotriva MES, fondul european de salvare. Judecatorii germani trebuie sa se pronunte pana la sfarsitul acestei luni. O decizie negativa poate prelungi agonia de pe piete.


La Berlin creste sentimentul de frustrare si de furie impotriva judecatorilor Curtii Constitutionale din Karlsruhe, acuzati ca pun in pericol eforturile de salvare a zonei euro. Ministrul german de finante, Wolfgang Schauble, a adresat un avertisment tribunalului din Karlsruhe, care a inceput astazi sa dezbata plangerile depuse impotriva fondului de sustinere a zonei euro de deputatii si cetatenii care considera ca programul vine in contradictie cu principiile democratice.

„O decizie nefavorabila ar putea deschide o noua perioada de incertitudine pe pietele germane si ar putea antrena o pierdere considerabila de incredere in capacitatea zonei euro de a adopta la timp deciziile necesare”, a atras atentia Schauble.

„Indoielile legate de posibilitatile constitutionale sau de capacitatea Germaniei de a face fata riscurilor care planeaza asupra stabilitatii din zona euro pot exacerba simptomele preexistente ale crizei”, a adaugat oficialul german.

„Prin urmare, unele state vor ajunge in situatia de a impina probleme de finantare, ceea ce va ridica semne serioase de intrebare privind stabilitatea zonei euro in ansamblul ei”, a concluzionat ministrul de finante.