In prezent, 2,3% dintre cetatenii UE locuiesc in alt stat membru decat cel de origine. Totusi, datele unui Euro­ba­ro­metru, dat ieri publicitatii de Comisia Europeana, arata ca somajul este unul dintre factorii cei mai puternici pentru decizia de mutare in alta tara: 48% ar lua in con­si­de­rare munca in strainatate, in cazul in care s-ar con­frun­ta cu somajul.

Totodata, 34% dintre europeni considera ca ar avea sanse mai mari sa-si gaseasca de lucru in alta tara in afara celei de origine. Peste jumatate din persoanele in­tervievate (51%) ar alege Danemarca si doar 4% Italia. Cei mai multi europeni gandesc ca mutarea in alt stat sau in alta regiune ajuta la integrare, jumatate cred ca este bine pentru eco­no­mie, piata muncii si indivizi, dar doar un numar restrans consi­de­ra ca mutarea este buna si pentru fa­mi­lie. In acelasi timp, 10% din­tre europeni spun ca au muncit in alt stat mem­bru al UE sau in alta tara intr-un anumit mo­ment al vie­tii, in timp ce 13% s-au educat sau au participat la trai­nin­guri in alte tari.

De asemenea, 41% afirma ca stiu un prie­­ten sau o ruda care a lucrat sau a studiat in stra­i­na­tate. Din punct de vedere legal, libera miscare a mun­ci­to-rilor este ga­ranta­ta, insa, in practica, este nevoie de o im­bunatatire a acce­su­lui pe alte piete. CE si-a propus sa faciliteze mobi­li­ta­tea fortei de munca in­clu­siv in contex­tul unei noi stra­tegii care vizeaza piata uni­ca. Jumatate din europeni sus­tin ca necunoasterea limbii unei tari constituie un obstacol in gasirea unui loc de munca in strainatate, 24% se asteapta sa nu gaseasca un job in afara, iar 16% spun ca le-ar fi greu sa isi gaseasca o locuinta convenabila sau sa se adapteze la o alta cultura.