Creatorii viruşilor de calculator Flame şi Stuxnet au colaborat în stadiile incipiente ale dezvoltării acestor programe malware. La această concluzie a ajuns societatea de securitate informatică rusă Kaspersky Lab, conform BBC şi AFP, preluate de Agerpres.

Flame a fost proiectat pentru a sustrage date din programul nuclear al Iranului, care înainte fusese ţinta atacului Stuxnet.

“Am găsit dovezi concludente că programele Stuxnet/Duqu şi Flame sunt legate una de alta”, a subliniat Evgeny Kaspersky, liderul societăţii amintite.

Alexander Gostev, expert principal în securitatea cibernetică în cadrul Kaspersky Lab, a specificat, de asemenea, că ambele programe au un cod comun într-unul din module, ceea ce indică faptul că echipa care s-a ocupat de conceperea lor a colaborat într-o fază incipientă a dezvoltării programelor.

În acest sens, Vitaly Kamluk, expert în malware, a declarat: “Legătura dintre aceste programe a fost dovedită, însă nu vorbim de o copiere. Noi credem că echipele care au lucrat la acestea au acţionat în mod independent una de cealaltă, dar au cooperat, ajutându-se reciproc”.

Aceste dovezi se referă la modulul denumit “Resurse-207”, prezent în versiunile anterioare ale virusului Stuxnet, uimitor de asemănător cu codul folosit în Flame, se menţionează într-o declaraţie a Kaspersky Lab.

Printre coincidenţe, experţii companiei menţionează denumirea unor fişiere separate, algoritmul folosit pentru decodificarea liniilor de cod şi abordarea faţă de intitularea fişierelor.

Media americana scria săptămâna trecută că virusul Stuxnet a fost conceput în SUA, la ordinul direct al preşedintelui Barack Obama.

Ziariştii care au realizat o anchetă proprie, ale cărei rezultate vor sta la baza unei cărţi ce va apărea în curând în Statele Unite cred că acest virus a fost creat în colaborare cu Israel.

Virusul Stuxnet a fost utilizat pentru atacuri cibernetice împotriva instalaţiilor nucleare ale Iranului şi a scos din funcţiune unele dintre centrifuge utilizate de Teheran în procesul de îmbogăţire a uraniului.

Până în prezent, nicio ţară nu a revendicat responsabilitatea pentru crearea celor două programe malware.