Kaspersky Lab, firma de securitate informatică din Rusia, dezvoltă un nou sistem de operare pentru utilizatorii industriali, menit a-i proteja de atacuri cibernetice, a anunţat marţi, pe blogul personal, şeful companiei, Evgheni Kaspersky, tramsmite RIA Novosti, potrivit Agerpres.

Noul produs va consta într-un 'sistem de operare sigur, conceput pentru sistemele de control industrial' şi va fi diferit de sistemele de operare pentru calculatoarele personale sau de serviciu. Noul sistem nu este conceput pentru jocuri pe calculator, editare video sau comunicarea în reţelele sociale, a spus Kaspersky, fără a menţiona data sau condiţiile lansării.

Noul sistem de operare va lua în considerare caracteristicile software-ului industrial, care are un statut închis, este rareori actualizat şi nu poate închide un modul afectat de un atac informatic. Noul sistem va fi special conceput pentru a împiedica spargerea codurilor din afară, a spus el.

Sistemele industriale moderne au fost supuse mai multor atacuri informatice, printre care s-au numărat atacul virusului Stuxnet asupra unităţii iraniene Natanz de îmbogăţire a uraniului, atacul virusului Duqu creat pentru a fura date de la calculatoare protejate, precum şi atacurile din partea armelor cibernetice Flame şi Gauss, a spus Kaspersky, adăugând că sunt de aşteptat ameninţări mai serioase în viitor.