Fostul trader al bancii Societe Generale a fost condamnat la cinci ani inchisoare, dintre care trei cu executare, precum si la plata a unor daune in valoare de 4,9 miliarde de euro.


Daca in privinta executarii pedepsei cu inchisoare, nu exista nici o dificultatate in ducerea ei la indeplinire, rambursarea sumei ridica mari semne de intrebare. Pentru ca, practic, ea nu poate fi restituita. De altfel, Societe Generale a promis sa dea dovada de „realism”. Ce inseamna asta, ramane de vazut. Conform verdictului, Kerviel va trebui sa plateasca aventura lui bursiera pana la sfarsitul zilelor.

Este cea mai mare despagubire pronuntata vreodata de justitia franceza. Printre altele, suma reprezinta 20 de avioane Airbus A380 sau doua treimi din bugetul ministerului francez al justitiei.

Aceasta condamnare pare cu atat mai aberanta, cu cat ea vizeaza o persoana fizica total incapabila sa o duca la indeplinire. Jerome Kerviel, al carui tata este profesor de stiinte tehnice, iar mama coafeza, nu este vreun mostenitor bogat. Mai mult, el nu are nici un venit. Dar, din punct de vedere al literii legii, totul este corect, spune Didier Rebut, profesor de drept. Pentru ca, explica el, judecatorul nu are dreptul de a „adapta” valoarea despagubirilor la capacitatea condamnatului de a le plati. Ar fi ilegal.

In acest context, Societe Generale s-a declarat „dispusa sa gaseasca o solutie”. „Banca va examina situatia lui Kerviel, va vorbi cu avocatii”, a promis institutia. Spre exemplu, ea ar putea stabili o rata venit (salariu si pensie), lasand o suma care sa-i asigure fostului trader mijloacele necesare unui trai cat de cat decent.