Retailerul austriac de mobila Kika va incepe in aceasta primavara, la Constanta, constructia celui de-al doilea magazin din Romania, in care va investi 30-35 de milioane de euro si care va fi deschis la inceputul anului viitor, a declarat Lars Lund, Country Managerul Kika Romania. In afara de magazinul din Constanta, Kika se afla in cautarea unui spatiu pentru o alta unitate in Bucuresti, a mai spus seful companiei. Dintre internationalele din retailul cu mobila prezente in tara, Kika este singurul operator cu planuri certe privind extinderea afacerii in Romania. Sur­se din piata au anuntat inca de la inceputul anului trecut ca Ikea, celalalt mare grup de retail pe piata de mobila, intentioneaza sa deschida al doilea magazin din tara tot in Bucuresti, la iesi­rea spre autostrada A2, in zona Pallady. Infor­matiile nu au fost confirmate, insa cert este ca grupul suedez si-a consolidat afacerea din Romania anul trecut, cand a rascumparat de la Moaro Trading, contro­lata indirect de omul de afaceri Gabriel Popoviciu, drepturile de operare si franciza magazinului din parcul comercial Baneasa.

Cei doi retaileri de mobila au deschis pana in prezent cate o unitate langa Bucuresti, Ikea in cadrul proectului Baneasa, iar Kika in incinta parcului de outlet de pe A1. Magazinul Kika are o suprafata totala de 27.000 de metri patrati, din care 15.000 mp reprezinta spatii de vanzare si 12.000 mp depozite. La inaugurarea magazinului reprezentantii companiei din Austria au anuntat ca unitatile urmatoare vor fi de dimensiuni mai reduse, cu spatii de vanzare de pana la 10.000 mp.

Suprafata comerciala a Ikea este de 26.000 de metri patrati, magazinul fiind una dintre ancorele principale ale complexului comercial de la Baneasa.


Expansiunea Mobexpert


Pe piata de profil, competitia dintre Kika si Ikea este in prezent acutizata si de retaileri autohtoni precum Mobexpert sau Casa Rusu, care si-au continuat expansiunea inclusiv in 2010. Ast­fel, Mobexpert a inaugurat in februarie 2010 cel de-al 10-lea hipermagazin din tara in incinta cen­trului comercial Sun Plaza din Bucuresti. Investi­tia s-a ridicat la 4 milioane de euro, magazinul avand o suprafata totala de 10.255 de metri pa­­trati. Deschiderea din Berceni a ridicat la cinci numarul de hipermagazine operate de companie in Bucuresti. Reteaua regionala a Mobexpert nu­ma­ra in prezent 35 de hipermagazine si maga­zine. La randul sau, producatorul timisorean de mobila Rus Savitar a deschis, anul trecut, in Vitan­tis Shopping Center, primul magazin de mobila din Capitala sub brandul Casa Rusu, in urma unei investitii de 500.000 de euro.