Brokerul de credite bancare, KIWI Finance, a inregistrat anul trecut o crestere de 140% a cifrei de afaceri, la peste 6 milioane de lei, si a revenit pe profit dupa trei ani consecutivi de pierdere. La finalul anului trecut, castigul inainte de taxe s-a cifrat la 300.000 de euro, iar numarul de clienti a urcat cu 60%, la 3.000 de persoane.

„Revenirea pe profit a fost determinata de cresterea volumului de credite intermediate, de eficientizarea canalelor de distributie si de restructurarea afacerii inceputa in 2009 si 2010, masura care si-a produs efectele incepand de anul trecut”, ne-a declarat CEO KIWI Finance, Anca Bidian.

Anul trecut, brokerul de credite bancare a intermediat un volum de finantari in valoare de 60 de milioane de euro, un nivel pe care mizeaza si in acest an. Dintre acestea, 76% au fost credite cu garantii imobiliare standard, 2% imprumuturi Prima Casa si 22% credite de nevoi personale.

Potrivit Ancai Bidian, cresterea ratei de succes la 87% pentru creditele garantate cu ipoteca si 70% pentru creditele de nevoi personale au condus la o sporire a volumului de credite disbursate cu 50% fata de 2010.

„Pentru acest an ne propunem stabilizarea volumul de credite la nivelul anului trecut si o crestere cu 30% a cotei de piata pe segmentul creditelor pentru populatie, luand in considerare efectele noului regulament BNR, in vigoare din luna februarie.”, a completat aceasta.

De altfel, managerul general al KIWI Finance considera ca in primele luni dupa introducerea noilor reguli de creditare, volumul imprumuturilor noi se va contracta cu aproximativ 20-25%, cel mai puternic impact, de 30-40%, inregistrandu-se in perioada imediat urmatoare intrarii in vigoare.

In ceea ce priveste valuta de imprumut, 99,1% dintre clientii care au accesat credite garantate cu ipoteca au preferat anul trecut euro ca moneda de imprumut, in timp ce 93,6% din clientii creditelor de nevoi personale au solicitat imprumuturile in moneda nationala.

Datele statistice ale companiei arata ca pentru un credit de nevoi personale venitul mediu pe aplicat a fost de 2.050 de lei, plaja de venituri fiind cuprinsa intre 870 – 45.000 de lei. Pentru un credit garantat cu ipoteca, venitul mediu pe aplicat a fost de 4.664 de lei, plaja de venituri fiind cuprinsa intre 1.155 – 74.500 de lei.

KIWI Finance a fost infiintata la sfarsitul anului 2003, iar reteaua sa teritoriala cuprinde 31 de sucursale si francize in toata tara. In cei opt ani de activitate, compania a intermediat credite in valoare de aproape 600 de milioane euro pentru 125.000 de clienti.