Cel mai mare spital multifunctional privat din tara va fi inaugurat in toamna acestui an la Iasi, dupa o investitie de aproximativ 15 milioane de euro. Arcadia Hospital va avea o suprafata de 11.000 de metri patrati si o capacitate de peste 100 de paturi. Spitalul va aduce si o noutate nationala: o parte destinata chirurgiei pediatrice. Tot la Iasi, compania MedLife a anuntat recent ca renunta la o investitie de sase milioane de euro intr-un spital privat.

Intr-un sistem public subdi­men­sionat, care anunta o migrare a pacientilor de la stat la privat, tot mai multi inves­titori privati se orienteaza catre zona de sanatate. In timp ce in sistemul pu­blic investitiile in spitale noi s-au miscat extrem de lent, pe fondul subfinantarii, in privat lucru­rile se de­ru­leaza in timp record.

La Iasi, in toamna acestui an, va deveni ope­r­a­ti­o­nal cel mai mare spital multi­fun­c­tio­nal privat din Romania. Investitia apar­tine grupului de firme „Fiterman“, prin divizia de servicii medicale, care include deja un centru de imagistica medicala, Arca­dia Medical Center. Arcadia Hospital a fost ridicat in mai putin de doi ani si a presupus o investitie de apro­xi­ma­tiv 15 mili­oane de euro.

Cu o supra­fa­ta de 11.000 de metri patrati si o ca­pa­citate de peste 100 de paturi, spi­talul va fi cel mai mare proiect me­dical realizat cu capital integral privat. „Unitatea va dispune de patru sali de ope­ratie si doua sali de nas­tere natu­rala si va beneficia de cele mai per­formante dotari de pe piata roma­neasca“, ne-a declarat Sever Rota­riu, PR Arcadia Hospital.

Arcadia Hospital, care va avea sediul in zona Galata, pe strada Cicoa­rei nr. 2, va asigura servicii de spi­talizare, ambulatoriu, chirurgie si maternitate. Unitatea medicala va functiona dupa regulile unui spital multifunctional din sistemul public subventionat de stat, urmand exact aceleasi reguli care se rega­sesc si in zona medicala. „Diferenta va sta in calitatea dotarilor, a condi­tiilor de spitalizare, dar si a modului in care vor fi tratati pacientii de catre ca­drele medicale“, ne-a declarat Se­ver Rotariu, PR Arcadia Hospital.


O parte din costuri ar putea fi acoperita prin CAS


Pacientii spitalului vor beneficia de ingrijire medicala din partea a peste 250 de cadre medicale. „Per­so­nalul va fi selectionat dupa pro­ce­duri riguroase stabilite de direc­torul de resurse umane si de conducerea uni­tatii. Vom angaja cadre medicale cu cea mai mare experienta recu­nos­cuta in Romania si la nivel inter­na­tional“, ne-a declarat Sever Ro­­ta­riu. Angajarile nu au inceput ofi­cial, dar se testeaza deja piata muncii din zona medicala. „Oricine poate veni si isi poate exprima intentia de a lucra in cadrul spitalului nostru.

Nu intentionam sa preluam personal de la o unitate anume. In functie de experienta si alte date, vom decide daca va par­ti­cipa la interviu si, ulte­rior, daca va fi angajat“, a pre­cizat Sever Rotariu. Costurile pentru trata­rea intr-o uni­ta­te medicala privata nu sunt insa de neglijat. Desi nu au fost anun­tate inca tarifele, acestea vor pre­supune o in­ves­titie mai mare, tinand cont numai de faptul ca inter­narile vor fi realizate in regim hote­lier. „Vor exista si co­la­bo­rari cu Casa Asigurarilor de Sa­na­tate, iar in func­tie de fondurile oferite, o parte din costuri vor putea fi sub­ven­tionate“, ne-a precizat Sever Rotariu.


Noutate la nivel national: chirurgie pediatrica


In cadrul spitalului vor functiona 40 de cabinete medicale, pentru toa­te specializarile. Pacientii vor putea fi tratati in regim de ambulator si vor exista sectii de chirurgie pentru diverse specialitati deservite de un bloc operator. Arcadia Hospital va asigura servicii medicale pentru mai multe specialitati: chirurgie gene­rala, obstretica ginecologie, gastro-en­te­rologie, ORL, chirurgie vasculara si orto­pedie. „Noutatea la nivel natio­nal este partea de chirurgie pedia­trica. Va exista o sala dedicata inter­ven­tiilor pentru copii, in clinica special dedicata pacientilor cu varste mici, in care va functiona o sala de operatie si rezerve medicale“, ne-a ex­pli­cat reprezentantul Arcadia Hospital.


Prima maternitate privata din Iasi


Ca si noutate pentru piata servi­ciilor medicale iesene, la Arcadia Hos­pital va functiona singura mater­nitate privata din Iasi. Unitatea va avea dotarile necesare pentru a asigura si serviciul de neonatologie. Practic, va fi singurul spital privat din regiunea Moldovei unde, pe langa nasterile obisnuite prin ceza­riana sau naturale, se vor putea sigura conditii si pentru ingrijirea copiilor nascuti prematur.

„Presiunea de pe sistemul public va scadea“


Reprezentantii mediului medical sustin ca investitiile in zona privata vor reusi sa reduca din presiunea de pe sistemul traditional si ca vor putea creste competitia atat pe cali­tatea serviciilor, cat si pe costuri. „Ca in orice alta tara, sistemul de sana­tate trebuie sa aiba si o componenta privata, ca sa scada presiunea pe siste­mul public. Privatul va fi com­ple­men­tar sistemului public, in con­ditiile in care vor exista servicii care nu sunt profitabile si care vor trebui asigurate de catre stat“, ne-a declarat prof.

Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania. El spune ca Iasiul are si resursele uma­ne pentru a le furniza noului centru me­dical. „Se va produce o migratie inter­na, care va comprima migratia exter­na. Nu vom mai vedea atat de multi medici sau asistente care vor prefera Europa sau Canada si se vor orienta catre sistemul privat din Roma­nia.

In general, in sistemul public exista o frustrare legata de salarizarea ce nu poate fi calificata. Daca vor exista re­tri­­butii consis­ten­te, sigur va fi resursa umana. In cele­lalte clinici private pe care le-am vizi­tat, Euroclinic sau Centrul Me­dical Unirea, medicii erau mul­tu­miti“, spune Vasile Astarastoae.

MedLife a renuntat la un spital de sase milioane de euro la Iasi


Anul trecut, piata medicala privata din Iasi ar fi putut beneficia de o investitie de sase milioane de euro. Operatorul de servicii medicale pri­vate MedLife a renuntat, la ince­putul acestui an, la intentia de a construi un spital privat in Iasi, din cau­za crizei financiare. Oficial, repre­zentantii MedLife au anuntat ca investitia este doar amanata, dar pana in prezent demersurile nu au fost reluate.


Tara noastra, inca deficitara la capitolul spitale particulare


Daca in Europa sau Statele Unite pacientii sunt obisnuiti sa fie tratati regeste in spitale particulare, in Roma­nia numarul clinicilor private este inca redus. Cel mai mare spital pri­­vat din Bucuresti este Life Me­mo­rial Hospital, cu o suprafata apro­piata de Arcadia Hospital de la Iasi, alaturi de care mai functioneaza Clinica Medi­cala Unirea si Euroclinic.